Egy új élmény!

2021.04.15. 15:28
KÖZLEMÉNY - 2021. április 15. (csütörtök)
 
 
 
Új bemutatóval készül a Székesfehérvári Balett Színház májusban. A társulat már megkezdte azAladdin című családi mesebalett próbáit. A családi mesebalett előadás varázsszőnyegen repíti majd a káprázatos mesevilágba a nézőket. A próbafolyamatról, a darabról és a varázslatos hangulatról Nemes Zsófiakoreográfust kérdeztük.
 
 
Az Aladdin című családi mesebalett egy fiú története, aki nem félt nagyot álmodni. Egy fiúé, aki nem félt küzdeni. Egy fiúé, aki nem félt mindent feladni a boldogságért. Aladdin, a tiszta szívű tolvajfiú történetéről szól a mese, aki megpróbáltatásai során elnyeri a szépséges Jázmin hercegnő kezét. A Székesfehérvári Balett Színház táncosai legújabb darabjukban varázsszőnyegen repítik el a nézőket egy titokzatos arab birodalomba, ahol csodából és nevetésből nem lesz hiány. Izgalmas bazár, kincsekkel teli barlang, misztikus csodalámpa egy tréfás kedvű dzsinnel, pompás palota egy vajszívű szultánnal és egy hataloméhes udvari varázslóval – a jó és a rossz örök harca, a szegénység és a gazdagság találkozása.
 
A különleges mesebalettet a társulat eredetileg az előző évadban tervezte bemutatni, de a koronavírus-járvány közbeszólt. Idén azonban elkezdődhettek a próbák, amelynek köszönhetően biztossá vált, hogy a közönség láthatja majd az előadást a balett színház hivatalos YouTube csatornáján, ha pedig a járványügyi intézkedések engedik, a Vörösmarty Színházban is.
 
 
Az együttes az Aladdint a Nemes Zsófia által megálmodott koreográfia alapján viszi színre. Az elismert művésszel a csütörtöki próba előtt beszélgettünk:
 
Torma Kinga Regina (ÖKK): Sajnos a tavalyi évben elmaradt a mesebalett bemutatója, de idén már nem marad a fehérvári közönség Aladdin nélkül. Hol tart most a próbafolyamat?
Nemes Zsófia: Már csak a „happy end” hiányzik! Megvan az ív, megvan a vázlat. Ha az utolsó jelenet is megy már, utána következik az igazán látványos munka: bejönnek a kellékek, a jelmezek. Ezekkel meg tudom majd nézni az arányokat, le tudok bizonyos helyeken csípni, bizonyos helyeken hozzáadni az elképzeltekhez. Le tudjuk tisztázni a mozdulatokat, a mimikákat, fixálni, hogy ki honnan jön be. Szóval a nüanszok következnek, amelyektől aztán az igazi csodák megszületnek a színpadon.
 
T.K.R.: Ha az Aladdint említjük, azt gondolom, hogy mindenkinek Disney klasszikus meséje, vagy a pár éve a mozikba került, szintén rendkívül sikeres élő szereplős feldolgozás jut az eszébe. Minden jól ismert szereplővel találkozni fogunk a fehérvári feldolgozásban?
N. Zs.: Megnyugtatok mindenkit: Aladdin, Jázmin hercegnő, Abu, Jafar, Jágó, a Szultán és maga Dzsini is tiszteletét teszi Fehérváron, azonban Jázmin hercegnő tigrisét, Rajah-t nem tudtuk ’leszerződtetni’. (...) Aztán itt van ugye a varázsszőnyeg, ami ugye repül. Nekünk is lesz szőnyegünk, meg tudjuk jeleníteni, de nem úgy, mint a filmekben. Valljuk be, ő a filmben vagy a New York-i Broadway-n egy teljes értékű karakter, mi pedig felkutattunk minden létező kárpitost, de csak nem akart sehol sem repülni az a szőnyeg.
 
T.K.R.: Mi a helyzet a zenével? Dúdolhatja majd a közönség a fülbemászó dallamokat?
N. ZS.: Teljesen új lesz a darab zenéje, amit Gergely Attila szerzett nekünk. Ez nagy kihívást jelentett mindannyiunk számára. Azt tudom mondani, hogy nagyon mesés, arabos, vicces és játékos lett a hangzás, ahol pedig kell, nagyon drámai. Csak a tánc nyelvén szólunk majd a gyerekekhez, nem lesznek énekesek, és nincs, aki elmondja a történetet, csak a táncosok maguk.
 
T.K.R.: Kinek az ötlete volt ilyen formában átdolgozni és feldolgozni a történetet?
N.ZS.: Egerházi Attilától, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatójától kaptam meg a felkérést, aminek nagyon örültem, és amiért azóta is nagyon hálás vagyok. Mérhetetlenül hálás feladat az Aladdint színre vinni és a fehérvári társulattal dolgozni. A felkérés után leültünk Fabacsovics Lili dramaturggal, akivel már több ízben dolgoztunk össze. A fő szempont az volt, hogy a rengeteg varázslatot, ami a mesében benne van, mi is meg tudjuk őrizni a színpadon. Nagyon sok humort és pici geget próbáltunk belecsempészni, hiszen mégis gyerekekhez szólunk elsősorban. Abban biztos vagyok, hogy a vizuális megjelenés is segíteni fogja a darab megértését: az előadás díszletét Molnár Zsuzsa, a táncosok jelmezeit pedig Nemes Nóra tervezte.
 
T.K.R.: Ha már a gyerekeknél tartunk: hány éves kortól ajánljátok a darabot?
N.ZS.: Ez mindig egy nagyon fogós kérdés, de azt hiszem, ebben az esetben bátran merném ajánlani már nagyobb óvodásoktól is egészen a szépkorúakig bárkinek, hiszen az egész család számára élmény lehet.
 
T.K.R.: Említetted már, hogy hálás vagy Egerházi Attilának a felkérésért, és hogy csodás a fehérvári társulat. Milyen a közös munka?
N.ZS.: Elképesztően könnyű a csapattal dolgozni, igazi élmény. Azon felül, hogy rendkívül tehetségesek, nagyon alázatos és dolgos a társulat, szinte éheznek a munkára. Örülök, hogy az a megtiszteltetés ért, hogy megismerhettem őket, és velük dolgozhattam. Tiszta szívből kívánom nekik, hogy áldás legyen a munkájukon, mert nagyon megérdemlik.
 
A Székesfehérvári Balett Színház legújabb előadását a közönség május végén láthatja online, majd a tervek szerint a későbbiekben a Vörösmarty Színházban is bemutatják az Aladdint.
 
 
 
További információ:
Nemes Zsófia vendégkoreográfus a Székesfehérvári Balett Színháznál. Gyermekkorában klasszikus balettet tanult, majd mikor megismerkedett a modern tánccal, a tánc lett az élete. Elvégezte a Testnevelési Egyetemet, és a Magyar Táncművészeti Egyetem koreográfus szakán is diplomát szerzett. Pályafutásának első jelentős sikereit a Sarbo Táncegyüttessel érte el, melynek egyik alapító tagja is volt. A Figurák Táncszínház vezetője, majd a Szegedi Kortárs Balett szólistája lett. 2004-től szabadúszóként dolgozott több hazai és külföldi koreográfussal (többek között Bozsik Yvettel, Kovács Gerzson Péterrel, Rui Hortával). 2004 óta a PR-Evolution DanceCompany tagja, 2008 óta a társulat művészeti vezetője és koreográfusa.
 
 
A próbán készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Forrás: Székesfehérvári Balett Színház
Interjú: Torma Kinga Regina (ÖKK)
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.