Mindent az ételintoleranciáról és az ételallergiáról

2021.04.20. 11:15
KÖZLEMÉNY - 2021. április 20. (kedd)
Ma este az EFI Facebook-oldalán
 
 
 
 
Az Egészségfejlesztési Iroda szokásos online előadás-sorozatának következő témájaként a különböző ételallergiák és ételintoleranciák szolgálnak. A korunk népbetegségeként említett kórokról ma 18 órakor tart szemináriumot Prof. Dr. Izbéki Ferenc, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház belgyógyász, gasztroenterológus osztályvezető főorvosa. Az előadás ingyenesen elérhető az EFI Facebook-oldalán követhetik az érdeklődők.
 
 
Az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz, ami miatt gyakran tévesen, szinonimaként használják a két fogalmat. A két állapot azonban egészen más eredetű, különböző lefolyású és kimenetelű.
 
Az ételallergiát a szervezet kóros immunválasza okozza, a bevitt táplálék alkotóelemeit a szervezet „veszélyesnek” tekinti, idegen anyagként kezeli, és elkezd ellenanyagokat termelni. Az ételallergia minden esetben heveny immunválaszt vált ki, akár egyetlen falat allergizáló étel elfogyasztása is súlyos következményekkel járhat.
 
Az ételintoleranciát az emésztőrendszer működési zavara váltja ki, mely egyes tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani. Ennek hátterében bizonyos enzimek hiánya, csökkent vagy megszűnt aktivitása áll. Ilyen állapot például a laktóz intolerancia is, ahol a tejcukrot lebontó laktázenzim hiánya okozza a panaszokat. A tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek.
 
Az Egészségfejlesztési Iroda eheti online előadásában ezt a két témát járja majd körül Prof. Dr. Izbéki Ferenc, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház belgyógyász, gasztroenterológus osztályvezető főorvosa. Az ingyenesen követhető szeminárium ma 18 órakor kezdődik majd az iroda Facebook-oldalán.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.