Ételallergia, ételintolerancia – dr. Izbéki Ferenc előadása az EFI online szemináriumán

2021.04.21. 12:15
KÖZLEMÉNY - 2021. április 21. (szerda)
 
 
 
 
 

Az ételallergia és az ételintolerancia témakörben tartott előadást Prof. Dr. Izbéki Ferenc, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház belgyógyász, gasztroenterológus osztályvezető főorvosa az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) online szemináriumán. A korunk népbetegségeként említett kórokról szóló informatív előadás ingyenesen elérhető az EFI Facebook-oldalán.


Az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz, ami miatt gyakran tévesen, szinonimaként használják a két fogalmat. A két állapot azonban egészen más eredetű, különböző lefolyású és kimenetelű, hívta fel a figyelmet előadásában dr. Izbéki Ferenc. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház belgyógyász, gasztroenterológus osztályvezető főorvosa, akinek az utóbbi időben szakmai munkája egy jelentős részét tette ki ez a témakör, az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) online szemináriumán több, nagyon fontos kérdést tisztáz.

Tapasztalata szerint a puffadásos panaszokat a betegek ételallergiával, ételintoleranciával azonosítják, részben a neten való tájékozódást követően. Sok téveszme is olvasható a világhálón, ezért is nagyon fontos, hogy bármilyen panasszal orvoshoz forduljunk, kérdéseinket e témában szakemberrel osszuk meg, emelte ki a professzor. Minden nem kívánatos jelenség, ami az ételek fogyasztásához köthető, egyik része az immunrendszer által közvetített (allergia), a másik pedig nem az immunrendszer által közvetített (intolerancia). Mind a két témakört részletesen körüljárva fontos információkat kaphatunk a kiváltó okokról, a tünetekről, és arról is, mire érdemes figyelni az ételek fogyasztásakor. Az ételallergia ritka betegség a népességben, az ételintolerancia ennél sokkal gyakoribb. Az allergiás jelenségek lassú növekedési tendenciát mutatnak az elmúlt három évtizedre visszatekintve.

Dr. Izbéki Ferenc az ábrákkal és táblázatokkal illusztrált előadásában a tünetek részletes ismertetése mellett szól arról, milyen vizsgálatok szükségesek a problémák kiderítésére, mit jeleznek az IgE és IgG szintek, milyen gyógyítási és kezelési lehetőségek vannak, és mit tehet a páciens saját egészségének megőrzése érdekében.

Az előadás visszanézhető az az EFI Facebook-oldalán.

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.