A fenntartható hagyomány

2021.04.21. 15:15
KÖZLEMÉNY - 2021. április 21. (szerda) 
 
 
 
 
 
 

Húsz székesfehérvári és Fejér megyei alkotó munkája is látható azon az online tárlaton, amely április 22-én, csütörtökön 18 órakor nyílik.  Az „Élő Népművészet” XVII. Országos Népművészeti Kiállítás több mint kétezer alkotáson keresztül mutatja be, hogy az alkotóknak a jelenkor számára is van mondanivalója, és az általuk létrehozott tárgyak a 21. századi életmód minden területén hasznosíthatók.


Ggyöngyből készült ékszerek, hímzések, csuhéból készült betlehem, szőttesek, teljes ruhakollekció és táska, kalotaszegi gyöngytojások, fából és csontból született használati tárgyak, festett bútorok, hangszerek és fémműves termékek, a népművészet minden ágát felölelő játékok viszik hírét a megyében élő és alkotó népi iparművészek, kézművesek gazdag tudásának a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon.

„A magyarországi népművészetből táplálkozó tárgyalkotó mozgalom erejét mutatja, hogy az elmúlt fél évszázadban ötévente újonnan készített minőségi tárgyakkal képes megtölteni többszáz négyzetméteres kiállítótereket. Ebből is jól látszik, hogy az alkotókedv és alkotóerő töretlen, és ez minden népművészeti szakágban tapasztalható. Az alkotóknak a jelenkor számára is van mondanivalója, és az általuk létrehozott tárgyak a 21. századi életmód minden területén hasznosíthatók.” – olvasható a kiállítás ajánlójában a Hagyományok Háza honlapján.

A kulturális intézmény szinte minden terét betöltő tárlat összesen 1.533 tárgyon vagy tárgyegyüttesen, mindösszesen 2.192 darab alkotáson keresztül mutatja be élő népművészetünk és népi iparművészetünk sokszínűségét. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete és a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület tagjai közül összesen 20 alkotó: Bognár Márta szövő, Fehér Csaba fémműves, Gelencsér Julianna csuhéfonó népi iparművész, Glückné Nagy Gabriella ékszerkészítő népi iparművész, Józsa-Szaka E. Kata nemezműves népi iparművész, Kató Balázs fazekas, Kátai Antalné hímző, Kecskeméti Róbert hangszerkészítő, Komendó Gabriella gyöngyfűző, Kovács György faesztergályos, Köpf Jenő faesztergályos, Pásztor Sarolta bőrműves, Sevella Zsuzsanna játékkészítő, Sigmond Gáborné szövő, Sváb Judit hímző, csipkekészítő, Szabóné Demény Mónika bútorfestő, Szenczi Jánosné szövő népi iparművész, Szocska Ágnes szövő, ékszerkészítő, Szügyi Éva szövő népi iparművész és Viasz Zoltán hangszerkészítő mutatkozik be.

Az Élő Népművészet tárlat április 22-én, csütörtökön 18 órától tárlatvezetéssel egybekötve nyitja meg virtuális kapuit a látogatók előtt. A kiállítás 2021. augusztus 24-ig látható.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.