80 éves az Arconic-Köfém Hengermű-Öntödéje

2021.04.21. 14:39
KÖZLEMÉNY - 2021. április 21. (szerda)
Több hónapos programsorozattal emlékeznek meg az évfordulóról
 
 
 
A Köfém Hengermű-Öntöde első üzemét 1941-ben alapították, és idén ünnepli 80 éves évfordulóját. A nagy múltú vállalat világszerte minőségi hengerelt alumíniumlemezek, szalagok széles kínálatával látja el az autó-, a csomagoló-, a háztartási, a teherszállítási és az építőipart. Alapításának évfordulóját több hónapos programsorozattal ünnepli a cég, amelynek keretében többek között egy játszótér kialakításában működik együtt és köztéri szobrot is adományoz Székesfehérvárnak. A napra pontosan ma 80 éves évforduló kapcsán dr. Cser-Palkovics András polgármester, Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője és gyárvezetője, valamint Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője és HR-vezetője beszéltek az évtizedes együttműködésről, valamint a születésnapi programsorozatról.
 
Az Arconic Európa egyik vezető alumíniumipari hengerművét és öntödéjét üzemelteti Székesfehérváron. A világszerte 10 országban, 24 üzemben, több mint 13 500 munkavállalóval rendelkező Arconic magyarországi tevékenységét két évtizeddel ezelőtt kezdte meg, de székesfehérvári hengermű-öntöde üzeme 80 éves múlttal rendelkezik.
 
A jelenleg több mint 800 munkavállalót foglalkoztató magyarországi Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. az elmúlt egy évben, a COVID-19 világjárvány ellenére képes volt erőforrásait a 2020 utolsó és 2021 első negyedévében megnövekedett piaci igényekhez igazítani és növekedni. Sőt, 2021 első negyedének végén versenyképességének támogatására a bérpiac igényeit meghaladó kompenzációkról állapodott meg munkavállalóival. Emellett elkötelezett támogatója a helyi közösségeknek. 2020-ban az Arconic Alapítvány 200 ezer dollárral, 2021-ben további 225 ezer dollárral támogatja a helyi szervezetek működését.
 
A 80 éves hengermű-öntöde eddig 4 generációnak biztosított munkát és megélhetést Székesfehérváron, nem egyszer előfordult, hogy egy időben nagyapa, fia és unokája is biztonságos és családias munkahelyen dolgozhattak együtt. A munkavállalók elkötelezettséget az is bizonyítja, hogy a 25 vagy afölötti Törzsgárda fokozattal rendelkezők száma az idei évben még mindig meghaladja a 41 főt (ebből többen is 50 éve a vállalatnál dolgoznak), miközben folyamatosan csatlakoznak fiatal munkavállalók is a csapathoz, akiknek a tapasztalt kollégák hatékonyan adják át szakmai tudásukat.
 
Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere a 80 éves évforduló kapcsán tartott ünnepségen kiemelte: „Székesfehérvár elmúlt évtizedeinek története nagyon jelentős ipartörténeti fejezeteket is tartalmaz. A város gazdasága ma az ország egyik legerősebb ipari központjává teszi Székesfehérvárt. Folyamatos fejlődés jellemzi az ipari szereplőket, amit magas felkészültségű munkaerővel, magas hozzáadott értékékű munkahelyekkel, világszínvonalú technológiával teljesítenek. A fehérvári gazdaság alappilléreit jelentő cégek között is van kiemelkedő jelentőségű vállalatcsoport, amely hozzátartozik a város életéhez, szinte egy életérzést is jelent – ilyen a Köfém. Partnere a városnak jóban és rosszban, a kihívásokra időben adott válaszokban és a meghozott helyes döntésekben. Kiemelkedő foglalkoztató, adófizető a cég, és élen jár a társadalmi felelősségvállalásban is. Köszönjük az eddigi együttműködést, és sok további, hasonlóan szép évtizedet kívánunk. Isten éltesse a Köfémet és a köfémeseket!””
Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője és gyárvezetője elmondta: „Köszönettel tartozunk munkatársainknak, partnereinknek, beszállítóinknak és vásárlóinknak és külön Székesfehérvár vezetésének azért a támogatástért, összpontosítástért és folyamatos elkötelezettségért, amellyel hozzájárultak és a mai nap is hozzájárulnak az Arconic sikeréhez és kívánom, hogy vállalatunk további hosszú évtizedeken keresztül képviselhesse a hagyomány és a kimagasló minőség értékeit itt Székesfehérváron.”
 
 
 
Mérföldkövek a 80 éves Köfém-Hengermű történetéből
 
1941. augusztus 29. A Magyar Bauxitbánya Rt. az alumíniumgyárat Székesfehérvárott létesíti.
1941 nyara A Könnyűfémmű építési terve – négy csarnokkal – elkészül.
1942 vége A gyártelep 1–2. számú csarnoka elkészül.
1943. április 9. A hatósági engedély alapján kezdetét veszi a termelés.
1943. április 21. Az első üzemszerű hengerlés napja.
1943. május 17. Az első saját gyártmányú lemez nemesítése.
1995 Az öntött alumíniumtuskó termelése meghaladja a 150 ezer tonnát.
1999 Az Öntöde éves termelése meghaladta a 200 ezer tonnát.
1990-es évek vége, 2000-es évek eleje A piaci igények szerint az Öntödében gyártott szalagtekercsek és tuskók méretének növelése több lépcsőben.
2007 Vékony szalagok gyártására alkalmas hengerállvány és hasítósor telepítése.
2017 A hulladélfeldolgozási kapacitásnövelésének érdekében egy újabb forgácsolvasztó kemence épül.
2020. április 1. Az Arconic-Köfém Mill Products Kft. mint önálló vállalat megkezdi működését.
2021. április 21. A Köfém Hengermű-Öntöde 80 éves évfordulóját ünnepli.
Az elmúlt években A füstgáz tisztítórendszerek kiépítése több lépcsőben, megfelelve a legszigorúbb, érvényben lévő EU-s környezetvédelmi előírásoknak.
 
A 80 éves Arconic születésnapi programsorozattal készül erre az évre. Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője és HR-vezetője az ünnepi programsorozat kapcsán kiemelte: „Azért, hogy megünnepeljük a gyökereinket, amelyet Székesfehérvár biztosított számunkra egy áprilisban kezdődő és decemberig tartó programsorozatot indítunk. Ennek keretében munkavállalóink bevonásával a mai napon elindul az Arconic Akadémia 10 részes szakmai előadássorozatunk, amely bemutatja az alumíniumipar fejlődését és működését, emellett kiállítást szervezünk 4 generáció személyes emléktárgyaiból. Termelési kisfilmünkkel a szélesebb nagyközönséget is megismertetjük az alumíniumgyártás folyamatával. Ősszel pedig öntőmesterünk közreműködésével készülő köztéri alumíniumszobrot adományozunk a városnak arra az Arconic sétányra, ahová 80 fát is elültetünk a fenntarthatóság jegyében.”
 
A szakember elmondta, hogy szintén a programsorozat keretében a volt Köfém utódvállalataival közösen, egy közösségi játszóteret is adományoznak majd Székesfehérvár városának elköteleződésük jeleként. Dr. Cser-Palkovics András polgármester hozzátette, hogy a jelenlegi tervek szerint a sétány a Palotavárosi tavaknál kap majd helyet, míg a játszótér pontos helyét nem határozták még meg. „Olyan új közösségi térrel gazdagodhat majd a város, ahol összefonódik a történelem és a digitális világ. Ennek a játszótérnek kell majd helyet találnunk, amellyel kapcsolatban már folynak az egyeztetések, de kiszemelt helyszín például a Várfal park is, ahol minden feltétel és elképzelés találkozik.” – mondta a városvezető.
 
 
Az Arconic vállalatról
Az Arconic Corporation (NYSE: ARNC) a világ egyik vezető alumínium alapanyag előállító vállalata, amelynek központja Pittsburgh-ben, Pennsylvaniában található. Termékei között alumínium vékony és vastag lemezek, szalagok, illetve innovatív építészeti termékek találhatók, amelyek előmozdítják a szárazföldi szállítás, a repülőgépgyártás, az építőipar, és csomagolóipar és egyéb iparágakban kerülnek felhasználásra. 2020-ban a vállalat 5,7 milliárd dolláros árbevételre tett szert. A vállalat 10 országban lévő 24 üzemében megközelítőleg 13 400 főt foglalkoztat világszerte. Az Arconic fő piacai az autóipar, a csomagolóipar, a háztartási cikkek és a szállítmányozási ágazat gyártói. A Székesfehérvári üzem 800 dolgozójával, termékeinek több, mint 90%-át exportálja.
 
További információ: www.arconic.com
 
 
A helyszínen készült fotók letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sajtókapcsolat:
Szőke Eszter
Grayling Hungary
Eszter.Szoke@grayling.com /+36 20 974 3666
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.