Idén online rendezik meg a Frankofón Filmnapokat április 22-től május 2-ig

2021.04.22. 11:35
KÖZLEMÉNY - 2021. április 22. (csütörtök)
Az alkotások mindegyikét nézhetjük magyar felirattal.
 
 
 
 
 
Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A válogatásban a nyolc, magyar felirattal is elérhető játékfilmen kívül az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közös szervezésű kísérőprogramokon is részt vehetnek a filmrajongók.

A Frankofón Filmnapok idén is elhozza a francia nyelvű filmek legjavát a magyar közönségnek: Magyarországon először mutatják be nagy filmfesztiválok díjazott filmjeit, de közönségfilmeket, vígjátékokat, drámákat és gyerekeknek szóló filmeket is felvonultat az idei mustra. Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Catherine Frot új filmjei mellett fiatal tehetségek is láthatók lesznek a képernyőkön.

A filmes esemény nyitófilmje a Vadregény (Terrible Jungle) című francia alkotás lesz, Catherine Deneuve főszereplésével. A Hugo Benamozig és David Caviglioli által rendezett vígjáték története szerint Eliott, az ifjú és naiv antropológus egy rejtélyes törzs nyomába ered a dél-amerikai vadonban.

A gyerekkor földje
 (Petit Pays) című francia dráma az 1990-es évek elején Burundiba zajló polgárháborúról szól, a Gérard Depardieu főszereplésével készült Emberek, nem vadak (Des hommes) című francia-belga dráma az 1960-as évek elején az algériai frontvonalat megjárt francia férfiak háborús emlékeit mutatja be. A Marguerite és Margot (L’Aventure des Marguerite) című francia családi vígjáték története szerint az 1942-ben, és a másik, 2018-ban élő kamaszlány egy varázserejű utazóláda közreműködésével helyet cserélnek.

Az elfeledett virágok
 (Les fleurs oubliées) című filmben egy híres botanikus – nem mellesleg pap – visszatér a túlvilágról, hogy felvirágoztassa Albert méhészetét, és segítsen neki szembeszállni egy erősen környezetszennyező vetélytárssal. A Gagarin (Gagarine) című film ifjú főhőse, Youri Párizs egyik elővárosában él, a „vörös” Gagarinban, aki űrhajós szeretne lenni. Csakhogy a telepet le akarják bontani, viszont a fiú nem adja egykönnyen az „űrhajóját”.

Piszkos munka (Ceux qui travaillent) főhőse, Frank vezetőként dolgozik a tengeri szállítmányozásban. Ám elég egy rossz döntés, és a rendszer, amelyet egész életében szolgált, kiveti magából, amitől a férfi addigi értékrendje megkérdőjeleződik. Az éjszakai meséi (La nuit des Rois) történetének helyszíne Nyugat-Afrika egyik legnagyobb börtöne, ahol a rabok között szigorú a rangsor. A betegeskedő vezér hatalma inog, kinevez hát egy „mesélőt”, hogy egész éjszaka történetekkel szórakoztassa a tömeget.


Jegyeket a fesztivál honlapján lehet vásárolni:  A fesztivál filmjei csak Magyarországon érhetőek el, és mindegyikhez választható magyar felirat. 
 

  

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.