A Mester és Margarita is elérhető e-színházi előadásban – nemcsak érettségizőknek!

2021.04.22. 10:12
KÖZLEMÉNY - 2021. április 22. (csütörtök)
 
 
 
 
Egy emlékezetes előadást ajánl e-színházi megtekintésre a Vörösmarty Színház: A Mester és Margaritát Hargitai Iván rendezésében egy különleges értelmezésben, olvasatban láthatjuk, amiben Woland mintha Mester sötét énje lenne, és Margarita beleszeret ebbe az „én”-be is. A huszadik század egy csúcsteljesítményéből készült adaptációt a jegyvásárlástól számítva egy hétig nézhetjük meg – Egyed Attilával, Törőcsik Franciskával, László Zsolttal és Cserhalmi Györggyel a főbb szerepekben.A középiskolásokat is megszólítja a Vörösmarty Színház ajánlója a közösségi oldalon: az érettségiig vagy a tanév végéig még van lehetőség és idő Bulgakovnak A Mester és Margarita című regényéből készült színházi előadást megnézni, Hargitai Iván rendezésében.

Zseniális szatíra és filozofikus mű, a huszadik század krízisregénye, ami kétezer évet foglal úgy magába, hogy az érvényessége még mindig fennáll – a fehérvári társulat Egyed Attilával, Törőcsik Franciskával, László Zsolttal és Cserhalmi Györggyel a főbb szerepekben mutatta be a darabot 2014-ben. „Ez a Bulgakov-regény olvashatatlan és értelmezhetetlen anélkül, hogy ne éreztetném: milyen közegben íródott. Abban a pillanatban minden melodráma bájossággá válik, minden hülye vicc egyszer csak izgalmasabb, és furcsa, akár fekete humorú viccé változik át – mindennek egészen megváltozik az értelmezése. (…) Így álom az álom, és néha belehasít ebbe az álomba – nagyon-nagyon durván – a valóság. Az álomnak is úgy van értéke, ha abból az ember néha fölébred, mert különben nem tudná, hogy álmodik. Ilyenfajta játék ez egy művészemberről és az ő szerelméről.” – fogalmazott az előadás werkfilmjében a rendező a műfaj koncepciójával kapcsolatban.

A színpadi adaptációban különös jelentősége van Margarita és Woland találkozásának, szerelmének: Margaritának tanítványa lesz Woland, a lány beleszeret, és akinek az alakjában Mester sötét énjét is megjeleníti az értelmezés. És hogy vannak-e áthallások Sztálin és Pilátus alakja között? Az emlékezetes előadásra a https://bit.ly/amesteresmargarita2 felületen keresztül vásárolhatnak jegyet az érdeklődők.

A jegy az első megtekintéstől még egy hétig érvényes, és kétszer lehet megnézni vele a darabot.  

 


                                      

Szöveg: Fraller Ildikó
 

 

 

 

 

 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.