Virágos Székesfehérvár – mintegy 700 komposztkeretet oszt ki a Városgondnokság

2021.04.22. 11:55
KÖZLEMÉNY - 2021. április 22. (csütörtök)
 
 
 
 
Elkezdődött azoknak a komposztkereteknek a kiosztása, melyet a Virágos Székesfehérvárért programban résztvevő családi házban élők pályázhattak meg még tavaly szeptemberben. A Városgondnokság csütörtökön 678, a fehérvári Karsai Holding által gyártott, újrahasznosított műanyagból készült komposztkeretet oszt ki.Tavaly ősszel 7438 pályázat érkezett növényekre és komposztkeretekre a Virágos Székesfehérvár program keretén belül. Május közepéig így mintegy kétszázezer tő növényt oszt ki a Városgondnokság a pályázók között. A növények és a komposztkeretek átvételéhez időpontot kell foglalni, melyről minden pályázó a megadott e-mail címén kap értesítést.

A rendkívül stabil, 660 liter űrtartalmú komposztkeretet a fehérvári Karsai Holdingtól szerezte be a Városgondnokság. A vastag, újrahasznosított műanyagból készült komposztkeret ellenáll az időjárás viszontagságainak, fedele védi a komposztot a csapadéktól és az UV sugárzástól. Lyukacsos falai jól szellőznek, így optimális oxigénellátást biztosít és az alsó komposztréteg is könnyedén kezelhető, mert a szerkezet oldalfalai kivehetőek.

A lakossági pályázók a komposztkeretek mellé tíz négyzetméterre elegendő vadvirág magkeveréket is kaptak.

A lakossági pályázók idén is az Iparcikk I. piac területén vehetik át a növényeket az általuk lefoglalt időpontban. A növénycsomagokért csak személygépjárművel lehet érkezni, és a Városgondnokság kéri, hogy tartsák be az előzetesen lefoglalt időpontot, illetve pontosan érkezzenek!

A növények és a komposztkeretek kiosztása szabad téren zajlik a járványügyi előírások betartásával és minden városgondnoksági dolgozón megfelelő védőeszköz van. Kialakították a járművek ki- és behajtásának rendjét: az átadópontot majd nyitott csomagtartóval közelíthetik meg az autók, a növények átvételekor a vezető nem szállhat ki az autóból, a Városgondnokság munkatársai pakolják be majd a növényeket is a nyitott csomagtartóba.

Évről-évre egyre több fehérvári kapcsolódik be a vonzóbb városkép kialakításába ingatlanja virágosításával. Az idén kiosztásra kerülő növényekre még tavaly ősszel lehetett pályázni. Szép példák vannak lakótelepeken kialakult kertészkedő közösségekről, és gyönyörű látványt nyújtanak a pályázaton kapott, dúsan virágzó muskátlik és petúniák az ablakok és erkélyek virágtartóiban.

Megváltozott a forgalmi rend az Iparcikk Piacon a növényosztás ideje alatt

A Virágos Székesfehérvár pályázat növényeinek és komposztkereteinek kiosztása az Iparcikk I. piac területén történik, így megváltozott a parkolóként használt területen a behajtási és a parkolási rend.

A Horog utca felőli terület a kordonig továbbra is parkolóként működik és a járművek a Horog utcai kapukon keresztül tudnak be-, illetve kihajtani. A Selyem utca 1. felőli terület viszont le lesz zárva. A 2021. május 20-ig tartó időszakban csak a növények átvételére érkezők hajthatnak majd be a Halász utcai kapun, a kihajtás pedig a Selyem utca felé történik. 

 

                                           

Szöveg és fotó: Bácskai Gergely


 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.