Az oltás fontosságára hívták fel a figyelmet az Európai Immunizációs Hét alkalmából

2021.04.27. 15:40
KÖZLEMÉNY - 2021. április 27. (kedd) 
Fogadjuk el és adassuk meg a felajánlott vakcinát!
 
 
 
 
 
 
Megelőzés – Védelem – Immunizáció mottóval zajlik április 26-tól május 2-ig az Európai Immunizációs Hét. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a védőoltások fontosságára, melynek most a koronavírus-járvány miatt különösen van aktualitása. Székesfehérvár az Egészséges Városok Mozgalom Kárpát-medencei Egyesületének aktív tagja, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok és Dr. Kovács Krisztián háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke sajtótájékoztatón ösztönözték a székesfehérváriakat arra, hogy használják ki a lehetőséget és oltassák be magukat!

Az Egészségügyi Világszervezet először 2005-ben hirdette meg az Európai Immunizációs Hetet. Minden év április utolsó hetében rendezik meg, felhívva a figyelmet a védőoltások fontosságára a betegségek megelőzésében és az életek megmentésében. Ezt fejezi ki a Megelőzés – Védelem – Immunizáció szlogen is: a vakcinák létfontosságúak az emberiség számára, évente milliók életét mentik meg, csökkentik a fertőződés kockázatát. Ha valaki oltást kap, akkor a saját immunrendszere válaszol a beadott szerre, így a vakcinák az emberi szervezet saját természetes védekezését kihasználva alakítják ki a védelmet.

Jelenleg több mint 20 életveszélyes megbetegedésre, többek között a tuberkulózisra, a gyermekbénulásra, a kanyaróra és a szamárköhögésre létezik védőoltás, illetve a koronavírus-világjárvány leküzdésében is kulcsfontosságú szerepük van a vakcináknak.

„A védőoltások évente 2-3 millió ember életét mentik meg világszerte, ehhez jön még a COVID. A vakcinák olyan betegségek ellen védenek, melyek azelőtt tömegesen vitték el az embereket. Ezt érdemes most átgondolnunk!” – fogalmazott Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok. Hozzátette, hogy Székesfehérvár az Egészséges Városok mozgalom keretében csatlakozott az Európai Immunizációs Héthez. A város egészségvédő programjai jelenleg online formában zajlanak, így a dietetikai és a pszichológiai tanácsadás, a szülésre felkészítő kurzus, a jógaóra és a gyógytorna. A fehérvári szakemberek ugrásra készen várják, hogy a megelőző, az egészséges életmódról szóló programok keretében ismét személyesen találkozhassanak majd a lakossággal.
Östör Annamária kiemelte, most a legfőbb hangsúly az oltáson van. Figyeljünk magunkra, egymásra, és használjuk ki az oltás lehetőségét!

Dr. Kovács Krisztián háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke arról beszélt: elég csak ötven évet visszamennünk az időben, ekkor zajlott a feketehimlő visszaszorítását célzó immunizációs kampány. Ma már ezt a betegséget nem ismerjük, mint ahogy a szamárköhögést, a tífuszt sem, alig látunk bárányhimlős betegeket, illetve annak súlyos szövődményeit Európában. Ezeket az eredményeket mindig az adott kor immunizációjával értük el.

Nagyon fontos, hogy a COVID elleni vakcinák kapcsán hiteles információkat szerezzünk. A vakcinák mindegyike nagyon fejlett technológiával készül, gyakorlatilag ’köszönőviszonyban’ sincs némelyik 30 évvel ezelőtti oltóanyaggal. Az elmúlt egy év megtanított bennünket az önmérsékletre, a felelősségteljes gondolkodásra, hiszen gyakorlatilag nincs olyan család, akit ne érintene közvetlenül a betegség, a veszteség.

Dr. Kovács Krisztián arra kér mindenkit, hogy fogadja el a felajánlott védőoltást, és családjáért, szüleiért, gyermekeiért és másokért is oltassa be magát! Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, saját háziorvosi körzetében a teljes lakosságot tekintve 60 százalék fölött van az átoltottság. Ezen van még mit fejleszteni, hiszen ha nagy arányban maradnak átoltatlan emberek, akkor jó esély van arra, hogy a betegség még hosszú ideig itt marad közöttünk.

A Magyarországon elérhető oltóanyagokról az alábbi oldalon található részletes információ:
https://koronavirus.gov.hu/letoltheto-tajekoztatok

A koronavírus elleni oltásra az alábbi oldalon lehet regisztrálni. Az oltás önkéntes és ingyenes.
https://vakcinainfo.gov.hu/

 

 

–    VégeSzöveg: Havasi Tímea

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.