Szeptemberben újraindul a SVÉT mentorprogramja a gyermekvédelemben élő fiatalok számára

2021.04.28. 14:20
KÖZLEMÉNY - 2021. április 28. (szerda) 
Májustól nyílik meg a pályázat.      Galéria  
 
 
 
 
 
 
Szeptembertől újraindul a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) országos mentorprogramja és gyakorlati képzése, amely a gyermekvédelemben élő fiatalok számára kínál életpályamodellt a vendéglátásban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott programban a résztvevők mentorok segítségével, képzésen és közösségi eseményeken ismerhetik meg a magyar csúcsgasztronómiát, és a gyermekvédelemből kikerülve munkalehetőséghez is juthatnak. A program két éve Miskolcról indult, a járvány miatt leállt, az új tanévtől azonban újraindul. A fiatalok pályázniuk kell, erre várhatóan májusban lesz lehetőség – jelentették be sajtótájékoztató keretében Székesfehérváron.

A SVÉT szakmai ernyőszervezet 2020-ban, az EMMI támogatásával indított vendéglátói mentorprogramot és gyakorlati képzést, melynek hosszú távú célja életpályamodell kialakítása. Elsősorban állami gondozott gyermekek munkába állását és hosszú távú ott maradását segítik a vendéglátásban.  A program két fő alappillére a gyakorlati képzés és a vendéglátás különböző területeinek közösségi programokon keresztüli megismertetése a fiatalokkal.

A kezdeményezés a Zip's Brewhouse miskolci vendéglátóhely Mosolyt Fakaszt című programjából indult, melyet két éve az EMMI és a SVÉT felkarolt.  A csúcsgasztronómia, a vendéglátás felé terelik a gyerekeket, akik éttermekbe látogathatnak el és megismerhetik ezt a szakterületet. A program által a gyermekvédelem rendszeréből kikerülő fiatalok szakmához, biztos megélhetéshez juthatnak, és megtalálhatják számításukat a gasztronómiában. Ez azért fontos, mert a fiataloknak nem csak a társadalomba történő beilleszkedéssel kell megküzdeniük, hanem a munkaerőpiacra való sikeres belépéssel és helytállással is, ennek azonban alapvető feltétele az átgondolt pályaválasztás. A SVÉT – EMMI mentorprogram túlmutat a pályaorientációs tanácsadáson, a fiatalok számára vonzó és előnyös munkavállalási lehetőséget kínál, melynek kiemelt részét képezi a motiválás, az elismerés, az erkölcsi, szakmai és anyagi előrelépés.

Országosan 22-en már jelentkeztek a programra, melyet a pandémia miatt leállítottak, szeptemberben azonban újraindítanak. A fiatalok várhatóan májustól ismét pályázhatnak – jelentették be a székesfehérvári 67Sigma Étterem és Bisztróban tartott sajtótájékoztatón. 

Halász Norbert, a Zip’s Brewhouse ügyvezetője elmondta, a miskolci alapprogram elindításával az volt a céljuk, hogy pótolják és fejlesszék a vendéglátóipar humánerőforrás-hiányát, és gasztroélményeken keresztül tegyék vonzóvá a pályát a fiataloknak. A program újraindítása most nagyon is aktuális. Hozzátette, hogy a SVÉT tagjaként működő éttermek javarészt megtartották a munkaerőiket a járvány alatt, ám így is sokan hagyták el a pályát, így szükség van az új erőkre.

Ruprecht László, a SVÉT elnöke hozzátette, nem csak iskolai szintű oktatást, hanem akár biztos elhelyezkedési lehetőséget is kínálnak a fiatalok számára a program keretében. A SVÉT egy nemzetközi gasztronómiai iskolával is megkezdte a kapcsolat kiépítését, melyben a Magyar Turisztikai Ügynökségnek is komoly szerepe van. Ebbe a nemzetközi kezdeményezésbe is bevonnák a mentorprogram résztvevőit.

Lehrner Lóránt, a 67Sigma Étterem és Bisztró tulajdonosa arról beszélt:  várják, hogy minél több fiatalt üdvözölhessenek a leendő kollégáik között. A vendéglátóiparnak és a szállodaiparnak minden segítő kézre, új erőre szüksége van jelenleg.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester szavai szerint ez a program azért kiemelkedően fontos, mert magához az élethez, egy életpályához nyújt lehetőséget. Arra, hogy a résztvevők belépjenek a nagybetűs életbe, és tudatosan válasszanak egy pályát, ahol szakmailag, emberileg és egzisztenciálisan is érvényesülhetnek.

Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy ma Magyarországon 23 ezer gyermek nevelkedik a vér szerinti családján kívül. Komoly siker, hogy mintegy 70 százalékuk családi közegben, nevelőszülőknél él, családias körülmények között. Fontos megtalálni azokat a partnereket, akik a fiatal felnőttek segítői lehetnek a pályaválasztásban, a munka világában történő tapasztalatszerzésben.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika
 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.