A vasút világa – „sínes” álmok!

2021.04.29. 14:32
KÖZLEMÉNY - 2021. április 29. (csütörtök)
Kreatív pályázat az Európai Mobilitási Hét kapcsán
 
 
 
 
 
 

Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, „A vasút világa – „sínes” álmok!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdettek, amelyre az óvodás korosztálytól a felnőttekig bárki jelentkezhet. Az elkészült műveket digitális formában, a Közlekedéstudományi Intézet honlapján keresztül lehet benyújtani 2021. július 15-ig.


Az Európai Mobilitási Hét témája az idei évben a vasút. Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, „A vasút világa – „sínes” álmok!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdet az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az idei év során a vasút történetének számos fontos évfordulóját is ünnepelhetjük: 175 évvel ezelőtt indultak el az első magyar gőzvontatású vasutak a Pest-Vác közötti vasútvonalon, ugyancsak a 175. évfordulóját ünneplik a Párizs és Brüsszel közötti első vasúti összeköttetés kiépítése, valamint a francia TGV gyorsvasút 40. és a német ICE gyorsvasút 30. születésnapjáról is megemlékeznek az uniós tagállamok. Így 2021-et a Vasút Európai Évének nyilvánította az Európai Unió.

„A vasút világa – „sínes” álmok!” címmel meghirdetett rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatra készülő alkotásokkal az indulók bemutathatják az általuk elképzelt, ideális vasúti közlekedést vagy emlékeikben fellelhető vasúti utazás élményeit, legyen az múltbéli vagy jövőbe mutató illusztráció. A pályaművekben ábrázolhatják többek között kedvenc mozdonyaikat, gyorsvonatokat, árut vagy személyeket szállító vonatokat, erdei kisnyomtávon pöfögő vasparipákat, villamosokat, nagy pályaudvarokat vagy kis megállóhelyeket, illetve a vonathoz fűződő utazásaik emlékeit.

A pályázaton az óvodás korosztálytól a felnőttekig bárki elindulhat, akár egész családok, iskolai csoportok jelentkezését is várják. Az elkészült műveket digitális formában, a Közlekedéstudományi Intézet honlapján keresztül lehet benyújtani 2021. július 15-ig. A legjobban sikerült pályamunkák alkotóit a minisztériumok és a támogatók által felajánlott díjakkal jutalmazzák. Az eredményről e-mailben értesítik a nyerteseket, a főnyeremények átadására a Mobilitási Hét idején (szeptember 16-22.) kerül sor. A nyereményeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a GYSEV Zrt., a MÁV-Volán Csoport és a MÁV-HÉV Zrt. biztosítja.

A részletes pályázati felhívás elérhető itt.


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.