Várhatóan májusban nyit meg ismét a kaptárlevegővel gyógyító Apiterápiás Ház

2021.04.30. 08:30
KÖZLEMÉNY - 2021. április 30. (péntek) 
Gyógyulás, pihenés, stresszoldás ellenőrzött körülmények között.  Galéria 
 
 
 
 
 
 
 
Várhatóan májusban nyit meg ismét a székesfehérvári Apiterápiás Ház, azaz a méhes ház, amennyiben a járványvédelmi szabályok engedik. Ez az ország egyik legnagyobb ilyen létesítménye, ahol a méhek stresszoldó biorezonanciája és az általuk termelt, méregtelenítő kaptárlevegő „veszi kezelésbe” a gyógyulni, pihenni vágyókat. Sokat segíthet ez a módszer a felépülésben azoknak, akik a koronavírusos megbetegedés után légzőszervi nehézségekkel, fáradtsággal küzdenek. A látogatókat biztonságos, ellenőrzött körülmények között várják hamarosan – mondta Antal István tulajdonos. Fontos alkalom lesz a megnyitás azért is, mert április 30-án ünnepeljük hazánkban a méhek napját.

A különleges apiterápiát, a méhek gyógyító erejét az 1970-es években egy osztrák orvos fedezte fel. Nyugat-Európában és Oroszországban nagyon elterjedt ez a módszer, Magyarországon körülbelül 10-15 méhes ház van, közülük a legnagyobb Székesfehérváron található. Antal István méhész 2018-ban, az Iszkaszentgyörgyre vezető út menti zártkertes övezetben nyitotta meg az apiterápiás házát, amely idén már az ötödik szezonját éli. Békés, csendes környezetben, árnyas fák között találjuk a létesítményt egy jól kitáblázott út végén.

A járványvédelmi szabályok enyhítésével várhatóan májusban nyithat meg újra a látogatók előtt a méhes ház, akkor, amikor már engedik a zárt teres rendezvények tartását. A tulajdonos és felesége, Julcsi folyamatosan figyelemmel kísérik a szabályok alakulását, és amint lehet, máris fogadják a látogatókat biztonságos, ellenőrzött körülmények között.

Antal István elmondta, hogy a méhekkel történő gyógyítás kapcsán sokan a szúrásra gondolnak, de az apiterápia egészen más, itt a méhek és a látogatók közvetlenül nem is érintkeznek egymással. A fából készült házban beépített kaptárak vannak, az itt élő és dolgozó, mintegy 70 kilogramm élősúlyú méh a ház légterébe árasztja be a gyógyító kaptárlevegőjét, és bocsájtja ki különleges dongásával a biorezonanciát. A kaptárlevegő mikroszkopikus méretben tartalmaz mézet, virágport, propoliszt, méhpempőt, sőt, méhmérget is. Ezek az anyagok belélegezve gyógyulásra stimulálják a légzőszerveket, így különösen alkalmasak az elhúzódó poszt-COVID-os tünetek, a légszomj, a nehéz légzés kezelésében. Emellett az apiterápia az egészséges szervezetre is stresszoldó, nyugtató, pihentető hatást gyakorol. Egy kezelés körülbelül egy óráig tart. A javasolt kúra 11 alkalomból áll, 2-4 naponta érdemes felkeresni a házat.

Megérkezéskor, találkozáskor kérik a kézfertőtlenítést és a védőmaszk használatát, ugyanakkor a házban már nem kell viselni a maszkot, mert akadályozná a gyógyító anyagok belélegzését. Kérik, hogy a látogatók hozzanak magukkal saját plédet. A nyitásról a ház közösségi oldalán értesítik az érdeklődőket.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

–   Vége

Szöveg: Havasi Tímea


Fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.