Kortárs lengyel-magyar kórusművek a Vox Mirabilis Kamarakórus készülő lemezén

2021.05.03. 13:26
KÖZLEMÉNY - 2021. május 3. (hétfő)
 
 
 
 
 
 
 

Sikeres pályázatnak köszönhetően egy lengyel–magyar tematikájú album megjelenéséhez nyert támogatást a Wacław Felczak Alapítványtól a Vox Mirabilis Kamarakórus. Az őszre készülő albumon lengyel és magyar kortárs zeneszerzők és költők művei hallhatók majd a két nemzet szín- és zeneművészeinek előadásában.

Idén is nagy volt az érdeklődés a Felczak-lemezek magyar-lengyel lemezpályázat iránt. Így dupla annyi pályázatot részesített százszázalékos támogatásban a Wacław Felczak Alapítvány, mint amennyit a kiírásban eredetileg tervezett. A beküldött 61 pályázat közül a négytagú szakmai zsűri értékelése nyomán az alapítvány Kuratóriuma összesen 14 pályázót részesített támogatásban, nyolcat Prémium, hatot pedig Junior kategóriában. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen a műfajukat tekintve változatos pályázatok közt számos izgalmas és értékes zenei projekt érkezett be. A jelentkezők között nagy számban fordultak elő elismert és neves magyar és lengyel művészek, valamint tehetséges fiatal zenészek, előadók, zenei formációk egyaránt.

A nyertesek között találjuk "Prémium" kategóriában többek között a Szabó Balázs Bandáját, Illényi Katicát, a Miius-t és a Quimby zenekarból is ismert Balanyi Szilárdot. A “Junior” kategóriában ifj. Balázs Elemér, a Varga Dániel Eastern European Quartet, a Woodstock Barbie és például a Babra zenekar nyert támogatást a 2021-ben megvalósuló lengyel-magyar zenei albumaik megvalósításához, és azok promóciójához.

A „Prémium” kategória nyertes pályázói között van a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus is. Zemlényi Katica karnagy örömmel osztotta meg a hírt. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az eddigi munkánkat elismerik, és a pályázattal ezt az egyébként régóta dédelgetett álmunkat megvalósíthatjuk.” Mint mondta, az őszre elkészülő lemezen kortárs költők versei szólalnak meg lengyelül és magyarul, majd ezen versek megzenésített változatai is hallhatóak. A tervek szerint a ma élő költők a két nép történelmével, barátságával kapcsolatos verseit színészek szólaltatják meg, a kórusművek előadásában egy ismert, fiatal, lengyel szoprán operaénekes és a szintén szoprán magánénekes, Zemlényi Eszter is közreműködik. E lemezen nemcsak a magyar és lengyel nép kultúrájából kaphatunk ízelítőt, hanem a művészeti ágak találkozásából is. A vadonatúj kórusműveket tartalmazó lemez izgalmas, modern és kortárs lesz, ígérik a készítők.

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.