Szónokokkal és Mikszáth-novellával kezdődött el az érettségi

2021.05.03. 16:05
KÖZLEMÉNY - 2021. május 3. (hétfő)
 
 
Hagyományosan a magyar írásbelivel kezdődött el a tavaszi érettségi vizsgaidőszak: a szövegértésben szónokokról szóló cikk alapján kellett feladatokat megoldani, a szövegalkotási feladatok között pedig Mikszáth-novellát is választhattak a vizsgázók. Dr. Cser-Palkovics András polgármester az első vizsganap reggelén közösségi oldalán fogalmazta meg biztatását és jókívánságait az írásbelikhez, a jövőbeli tervekhez kapcsolódóan.


Május 3-án, hétfőn a négyórás magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődött el az érettségi szezon. Az országban több mint 111 ezer vizsgázó 2021-ben is speciális szabályok mentén ad számot a tudásáról: az Oktatási Hivatal adatai szerint összesen 72,3 ezer végzős középiskolás, illetve rajtuk kívül 39,4 ezren tesznek vizsgát legalább egy tárgyból. A szóbeli vizsgák elmaradnak, maximum 10-en lehetnek egy teremben, minimum 1,5 méteres távolság betartásával, és a dolgozatok karanténba kerülnek. Székesfehérváron a Tankerülethez tartozó iskolákban összesen 427 végzős tanuló kezdhette meg ma a vizsgákat: 1691 közép és 519 emelt szintű érettségit tesznek a diákok, 22 vizsgatárgyból. Emellett a Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tartozó intézményekben és a magánközépiskolákban is megkezdődtek a vizsgák.

A Teleki Blanka Gimnázium mellől fogalmazta meg jókívánságait Orbán Viktor miniszterelnök reggel közzétett videójában: felidézte ’életének legszebb’, középiskolás éveit, az érettségit és a tanárait, akikre hálával gondol. Dr. Cser-Palkovics András polgármester a közösségi oldalán üdvözölte a vizsgázni induló fiatalokat: „Az a pár tucat oldalnyi, most még félelmetes kérdés, esszé és egyenlethalmaz rövidesen csak egy lesz a rengeteg letudott teendőből, ami egy fantasztikus karrier, egy boldog, teljes és eredményes élet felé vezet. Kicsit azért bízom benne, hogy az idei feladatsorokat összeállítók figyelembe vették az elmúlt hónapok nehézségeit, ugyanakkor fontos, hogy tudatosítsátok: nem a nehezebb-könnyebb feladatok, hanem a kitartás és az akarat fog számítani az életben. Számíthattok Székesfehérvárra, hiszen Székesfehérvár is számít rátok, most és a jövőben is! Hajrá!”

Az első másfél órában az 1848-as szabadságharc szónokairól szóló cikket kaptak a vizsgázók a hozzá kapcsolódó tizenegy feladattal, valamint hivatalos levelet fogalmazhattak meg egy új szakkör elindításáról, vagy érvelhettek a társasjátékok mellett, ellen. A szövegalkotási témák között Mikszáth Kálmán-novelláról írhattak elemzést, vagy Arany János és Tóth Árpád egy-egy versét hasonlíthatták össze.

A Ciszterci Szent István Gimnáziumban készült fotók letölthetőek a Galériából!                                          

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.