Együvé tartozunk!

2021.06.04. 12:19
KÖZLEMÉNY - 2021. június 4. (péntek) 
Polgármesteri videóüzenet a nemzeti összetartozás napján.  
 
 
 
 
 
 
A trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulójára emlékezik ma a magyarság, a nemzeti összetartozás napján. Országszerte és határon túl is számos rendezvényen idézik meg a nemzettragédiát, annak máig ható következményeit. Székesfehérvár Önkormányzata nevében, a Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott emlékező beszédet, amely a városvezető közösségi oldalán érhető el.

1920. június 4. 16.32 perc – sorsfordító időpont a nemzet számára. Ekkor írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, melynek értelmében az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlott, a történelmi Magyarország területe egyharmadára zsugorodott, és mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. Az országtérkép újrarajzolásáról rendelkező,  kényszer szülte gyászbéke-szerződést Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi minisztere, a küldöttség vezetője és Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követ és államtitkár írta alá. 90 évvel később, 2010-ben az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította június 4-ét.

A magyarság ma országszerte és a határokon túl is megemlékezéseket tart, az aláírás 101. évfordulójára emlékezve. Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott emlékező beszédet a Városházán, a koronázási jelvények másolatainál. Elhangzott, a nemzeti összetartozás napjáról különösen nagy felelősség megemlékezni a nemzet történelmi fővárosában. Személyes élményei alapján rámutatott arra, hogy a magyar nemzethez való tartozás a honosítások alkalmával érződik leginkább. „A polgármester egyik legfontosabb és legszebb szolgálata, amikor havonta egyszer honosíthat. Mit is jelent ez? Hogy magyarok magyar állampolgárrá is válnak, függetlenül attól, hogy a Vajdaságból, Erdélyből, a Felvidékről vagy Kárpátaljáról érkeztek, itt vannak Szent István városában. Kivehetem belőlük a honosítási esküt és átadhatom nekik a honosítási okiratot. Nagyon felemelő, megindító érzés ez!”

A polgármester szavai szerint a mai nap azokról a határon túli fiatalokról is szól, akik évről évre Székesfehérváron táboroznak a Rákóczi Szövetség szervezésében, és bekapcsolódnak a Koronázási Szertartásjátékba. Élmény velük találkozni, beszélgetni és érezni a tiszteletet és a büszkeséget, ami bennük van. Fontos, hogy a fiatal generációkat megértsük, biztonságos kezet, támogatást nyújtsunk számukra ne csak ma, hanem minden hétköznapon, mert együvé tartozunk.

A teljes emlékező gondolatsor dr. Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán érhető el. 

–   Vége

Szöveg: Havasi Tímea
 

  

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.