Italia bella – nyáresti zenés csokor a szimfonikusoktól

2021.06.07. 11:56
KÖZLEMÉNY - 2021. június 7. (hétfő) 
 
 
 
A Covid-helyzet utáni újranyitás kapcsán az Alba Regia Szimfonikus Zenekar egy könnyed, olasz nyáresti zenés csokorral kedveskedik a fehérvári közönségnek június 11-én, pénteken 19 órától a Vörösmarty Színházban. Az esten közreműködik Decsi András tenor, a zenekart Dobszay Péter vezényli.Több mint fél év telt el úgy a fehérvári szimfonikusok életében, hogy nem játszhattak élő közönség előtt – új produkcióikat csak online formában vagy tévéfelvételek segítségével juttathatták el a zenekedvelőkhöz. A májusi újranyitás után pünkösdkor, kamarazenekari formában találkozhattak először a közönséggel a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, ahol az előttünk álló első júniusi hétvégén végre az egész zenekar színpadra léphet a 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok keretében tartott pénteki és szombati hangversenyeken.

Székesfehérváron június 11-én, pénteken 19 órakor rendeznek először koncertet: az Italia bella című könnyed nyáresti zenés csokor helyszíne a Vörösmarty Színház – és mint az est címe is jelzi, olasz szerzők művei csendülnek fel Dobszay Péter, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, művészeti vezetője vezényletével, Decsi András tenor közreműködésével.

Az est Gioachino Rossini A sevillai borbély című operájának nyitányával indul, amely önálló zenekari számként talán még a legnépszerűbb Rossini-operánál is ismertebb. Ezt egy másik közkedvelt mű követi, Nemorino áriája Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című operájának II. felvonásából – a rendkívül érzékeny dallamív egy olasz zenés csokor kihagyhatatlan darabja. A következő szerző Giacomo Puccini, akinek Crisantemi című művét vonószenekari átiratban hallhatja a közönség. Verditől a Traviata egyik népszerű dala, Alfredo áriája csendül fel az opera II. felvonásából; a koncertet Felix Mendelssohn-Bartholdy: IV. (A-dúr, „Olasz”) szimfóniája zárja – ez esetben nem a szerző, hanem a téma olasz.

A zenekar az elmúlt időszakban az embereket ért sok-sok nehézség enyhítéseként a koncertre 50%-os kedvezménnyel kínálja a jegyeket a zeneszerető közönség számára, hogy minél többen élvezhessék együtt újra az élő zene semmihez sem fogható varázsát. Jegyek már válthatók a https://arso.jegy.hu oldalon és a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban.


 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.