Macbeth és az ő Lady-jének végzetes története – tanteremszínházi előadás

2021.06.10. 15:51
KÖZLEMÉNY - 2021. június 10. (csütörtök)
 
 
 
 
Macbethék – ezt a címet adta Shakespeare-átiratának Matuz János. A kétszemélyes tanteremszínházi előadásnak három középiskola egy-egy osztálya lehet most részese, ősztől pedig minél több intézménybe szeretnének eljutni. Mészáros Kyra és Csengey Márton impulzív párbeszédeiben követhetik a diákok azokat a magasságokat és mélységeket, amelyeket Macbeth és Lady Macbeth átél, tragédiába torkolló történetük során.  


Gyors tanterem-átrendezés, kezdeti nyüzsgés, majd feszült figyelem és néma csend az osztályban. Két pár vörös kesztyű, két szék, két dob, egy fekete lepel és egy doromb a színpaddá alakult teremvégben. Ebbe a keretbe ágyazva elevenedett meg Macbethék története, Mészáros Kyra és Csengey Márton előadásában.

Női és férfi szerepek, mindennapi harcok párbeszédekben, közös bűnök, egy királlyá és királynévá válás nem mindennapi útja – mindezeket összegzi a nagy Shakespeare-tragédiák sorában született Macbeth kétszemélyes tanteremszínházi előadássá átdolgozott változata. Egy óhatatlanul tragédiába torkolló eseménysor részesei lehetünk, amely megjelenítési módjában és nyelvezetében is megszólítja a fiatal hallgatóságot. A rendező, Matuz János nemcsak a diákközönségre gondolt, a Macbethék átiratot kimondottan a két fiatal színjátszóra szabva készítette el.

„Egy harmincöt perces tanteremszínházi darabot hoztunk létre, amely részben a nemekről szól. Macbeth és Lady Macbeth kettőseiből, párbeszédeiből raktam össze az eredeti tragédiából ismert történetet. Amit szeretnénk megjeleníteni, hogy adva van két nagyon tehetséges fiatal ember, és hogy ők apró lépések sorozatával hogyan rontják el az életüket.” – összegzi az előadás születését Matuz János.

Nagyon izgalmas, hogyan jut el egy évszázadokkal korábban Skóciában zajlott eseménysorba ágyazott, ám a két fiatal színjátszó tolmácsolásában valójában a férfi és női retorikát bemutató tragédia a fehérvári fiatalokhoz. Csütörtökön a vasváris és a telekis diákok lehettek a bemutató részesei, és még a Tópartiba is eljutnak a nyári szünet előtt. Az úgymond főpróba-előadások után, nyáron a tervek szerint felújítják a darabot, és szeptembertől minél több fehérvári és Fejér megyei középiskolába szeretnének eljutni a Macbethék tanteremszínházi előadással, amelyhez egy a feldolgozást segítő tanóra is kapcsolódik majd.

Az előadáson készült fotók letölthetőek a Galériából.

Szöveg: Stettler Zsuzsanna
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.