Felelősségre nevelés, érzékenyítés, sok játék az állatokkal

2021.07.14. 14:18
KÖZLEMÉNY - 2021. július 14. (szerda) 
Zajlik a napközis tábor a HEROSZ-nál.     Galéria
 
 
 
 
 
Több mint egy tucat fehérvári iskolás tölti a vakációját a HEROSZ Fehérvári Állatotthonának napközis táborában, ahol a második turnus zajlik ezen a héten. A gyerekek ismeretterjesztő foglalkozásokon vesznek részt, közben nagyon sok időt töltenek a gondozott állatok között, játszanak velük, és közvetlen közelről szereznek élményeket, tapasztalatokat a menhely napi működéséről.

Akárcsak tavaly, idén is igen nagy volt az érdeklődés a HEROSZ napközis tábora iránt, melyet három turnusban rendeznek meg nyáron. Gyakorlatilag már a meghirdetés előtt voltak megkeresések, majd a felhívás után egy-két napon belül beteltek a férőhelyek Fehérváron tanuló általános iskolásokkal – tudtuk meg Krepsz Gyöngyitől, az Állatotthon vezetőjétől.

„Örvendetes a nagyszámú érdeklődés, ugyanakkor 15 főnél meg kellett húznunk a részvételi határt. Ez azért szükséges, mert a gyerekek a gondozott állatok között töltik az idejük nagy részét, és fontos, hogy senki se legyen túlterhelve, az állatok pedig szocializálódjanak a gyerekek között. A lényeg, hogy mindenki élvezze és hasznosan töltse el a táborban az időt.” – mondta Krepsz Gyöngyi.

Alapvető a biztonság, a gyerekeket csak oltott, egészséges állatokkal engedik érintkezni, így bemehetnek a kutya- és a cicaoviba, a kölyökállatok közé, és a felnőtt macskaházba. A legfontosabb, hogy a gyerekek megértsék az állatvédelem alapjait, azt, hogy miért kell létrehozni állatotthonokat, és maguk is felelősségteljes gazdik legyenek.

Délelőttönként foglalkozások zajlanak az oktató- és közösségi házban: tanulnak az állatok viselkedésformáiról, a társállatokról, a vadon élő állatok és a természeti értékek védelméről, a gazdasági haszonállatokról és a helyes tartási körülményekről, a háziasításról, valamint állatkertekről, az állatvilág sokszínűségének megőrzéséről. A táborhoz rendszeresen kapcsolódnak vendég előadók, így például Szűcs Antal, a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete elnöke és egy kutyakozmetikus, aki bemutatót tart.

Az ismeretterjesztés és az állatokkal való játék közepette a gyerekek napi működés közben, közelről látnak mindent, ami a menhelyen történik, például hova kerül egy behozott állat, miért került a menhelyre, hogyan látják el, vagy hogyan zajlik az örökbefogadás. A lényeg az érzékenyítés, a tudás átadása és a felelősségre nevelés. A harmadik turnus augusztusban lesz, és biztosan szerveznek napközis tábort jövőre is.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

 

 


Szöveg: Havasi Tímea
 

Fotó: Simon Erika
 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.