Demeter Vili bácsi visszaemlékezéseit olvashatják a fehérváriak, a sportrajongók

2021.07.21. 13:16
KÖZLEMÉNY - 2021. július 21. (szerda)
 
 
 
 
 
 
Sokan érdeklődnek a Demeter Vilmos visszaemlékezéseiből írt kötet iránt, amit július elején mutattak be a Városházán. A tevékeny életutat bejárt fehérvári testnevelőtanár, magyar atlétabajnok híres volt emberségéről, hitéről, az ő nevéhez fűződik a kosárlabda és az öttusa megerősítése a városban. A négyszáz oldalas, élményszerű, személyes hangvételű írás a fordulatos életúttal csaknem száz évet ölel fel, fotókkal, dokumentumokkal.„Elmondhatom, hogy egész életemet városomban, városomért, az itt lakókért éltem le. Itt születtem, itt nőttem föl, a hadifogság idejét leszámítva hosszabb időt sohasem tartózkodtam távol a városomtól, melyet egészen sajátomnak, szeretett városomnak nevezek. Itt alapítottam családot, itt neveltem a magam hét gyermekét, a város és a környék ifjúságát. Sajátjaimat és minden fiatalt igyekeztem megtanítani arra, hogy szeresse hazáját, szülőföldjét, és ezt tettekkel, az élet minőségével mutassa meg.” – ezekkel a gondolatokkal kezdődik a Visszaemlékezéseim, a sokak által szeretett és tisztelt tanár és sportember, Demeter Vilmos kötete.

A közel négyszáz oldalas, családi fotókat és dokumentumokat is tartalmazó könyv a hagyatékból közkinccsé vált emlékeket foglalja össze. A személyes hangvételű elbeszélések nemcsak Vili bácsi alakját, családtörténetét idézik meg az olvasók számára, de képet adnak a város közel egy évszázados korszakáról, életéről is. A kötetet Vakler Lajos szerkesztette: Demeter Vilmos gondolatait lánya, Demeter Magdolna vette fel hangszalagra, lejegyezte, és közkinccsé tette.

A könyvet a Fő utcai Vajda János Könyvesboltban lehet megvásárolni, akik pedig szívesen visszanéznék a könyvbemutató rendezvényt, a https://www.youtube.com/watch?v=iXoYZiCGujs oldalon tehetik meg.  

                                             

Szöveg: Fraller Ildikó

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.