Hogy minél kevesebb szemetet termeljen Fehérvár

2021.07.27. 09:32
KÖZLEMÉNY - 2021. július 27. (kedd)
Épül a Depónia új csalai központja
 
 
 
 
Környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási beruházásként is jelentős központ épül Csalán: ide fog kiköltözni a cég a Sörház térről. A csúcstechnológiával felszerelt Depónia új csarnokaiban világszinten is a legmodernebb gépek segítik majd a munkavégzést, például a beérkező szelektív hulladék válogatását. A fejlesztésnek köszönhetően 1/5 részére csökken majd a lerakott szemét.Dr. Cser-Palkovics András
polgármester kilátogatott Csalára, ahol nagyberuházásként épül a Depónia új központja: mind környezetvédelmi, mind hulladékgazdálkodási céllal. A polgármester a közösségi oldalán tette közzé a bejáráson készült videót, amiben kiemeli: „Nagyon fontos elmondanunk, hogy a Depónia teljes egészében ki fog költözni, ez az egyik célunk. A másik pedig egy abszolút környezetvédelmi cél: a környezetvédelem, a klímavédelem, nem elképzelhető modern hulladékgazdálkodás nélkül. Biztos, hogy az a technika, amit kialakítunk, alkalmas lesz arra, hogy ezeket a környezetvédelmi célokat elérjük. A vegyes hulladéknál el tudjuk azt érni, hogy tovább csökkenjen az a mennyiség, amit a végén le kell rakni. Néhány évvel ezelőtt Fehérvár esetében ez mintegy 100 ezer tonnát jelentett éves szinten. A beruházás átadását követően 20 ezer körül lesz, tehát 1/5-ére tudjuk csökkenteni.”

A kisfilmből kiderül: a Depónia Nonprofit Kft. és a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás fejlesztésének köszönhetően új csarnokok, új irodaépületek épülnek, és a munkavégzéshez a világ legkorszerűbb technológiáját képviselő gépek érkeznek. A központ fontos előrelépést jelent majd a szelektív hulladék gyűjtésében is: a leendő válogatóhelyiségében modern gépek látják el a szelektálást több szekcióban, az utolsó szemétdarabig szétválogatva a beérkezett hulladékot - valódi értelmet adva a szelektív hulladékgyűjtésnek. Az új telep működésében helyet kap majd a szemléletformálás, egészen fiatal kortól kezdve. A cél a minél kevesebb hulladék előállítása, illetve a megtermelt hulladék újrahasznosítása, hogy minél kevesebb szemetet kelljen lerakni a jövőben, fogalmaz a polgármester.

Az ÖKK podcast sorozatában megjelent Czentár Ottó üzemeltetési osztályvezetővel és Polónyi Dóra PR vezetővel a szelektív gyűjtésről készített korábbi anyagot az alábbi felületeken lehet meghallgatni:
https://anchor.fm/fehervar/episodes/Hova-dobjuk--Szelektv-podcast-a-Depnia-munkatrsaival-e113usc vagy
https://open.spotify.com/episode/3DRg4ncCd5S5U0ZrfNrUyk

 

                           

Szöveg: Fraller Ildikó
 

 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.