Filctyúk és könyvjelző

2021.07.27. 14:43
KÖZLEMÉNY - 2021. július 27. (kedd)
A Fehérvári Kézművesek Egyesülete vendégeskedett a Napraforgóban
 
 
 
 
 
 
A Napraforgó Városi Napközis Táborban a gyerekek ma tűvel, cérnával, keresztszemes öltési technikával, hetesfonással és francia csomókkal ismerkedtek a Fehérvári Kézművesek Egyesületének jóvoltából. A mai kreatív délelőtt során a Bregyó-közi Sportcentrumban gyönyörű karkötők, könyvjelzők, anyaggal fedett üvegek, keresztszemes öltéssel díszített anyagok és színes kis madárkák készültek.
 
 
A Fehérvári Kézművesek Egyesülete évek óta rendszeres és nagyon várt vendége a Napraforgó Városi Napközis Tábornak, így volt ez ma délelőtt is, hiszen a ilyenkor szebbnél szebb dolgokat alkothatnak az egyesület tagjainak vezetésével a fiúk és lányok közösen.
 
A táborozók készítettek filcből színes tyúkokat Homorné Kovács Erika vezetésével, aki elmondta, hogy hétről-hétre egyre ügyesebbek a gyerkőcök: „Korukból adódóan sokan vannak, akik itt a táborban fognak a kezükbe először tűt és cérnát, így az alkotási folyamat egy kis tanulással kezdődik. Megtanuljuk hogyan kell befűzni a tűt, hogyan lehet rá csomót kötni, ezután következnek a csak a pici finom öltések.” A Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagja kiemelte, hogy a fiúk éppen annyira lelkesek, mint a kislányok, ha alkotásról van szó, de azért szívesebben nyúlnak a kék filcanyaghoz, ha kiscsibét kell csinálni, mint a sárgához.
 
Az egyik asztalnál könyvjelzők és karkötők készültek a hetesfonás furfangos technikájával. Aztán volt, ahol apró üvegek és sok színes anyag és szalag díszelgett az asztalon: itt kis ajándék- és dísztárgyak születtek a szorgos kezek munkája által. Az utolsó asztalnál pedig csendben folyt a munka, a tűhöz és cérnához jobban hozzászokott kezecskék között színesebbnél színesebb fonalak gurultak, amiből keresztszemes technikával gyönyörű virágokat hímeztek az ifjú hölgyek.
 
 
 
A táborban készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.