Újra megnyitja kapuit a Nádasdy-kastély

2021.07.27. 15:03
KÖZLEMÉNY - 2021. július 27. (kedd) 
 
 
 
Hosszú, „csipkerózsika álmából” ébred újra augusztus 3-tól a nádasdladányi kastély: befejeződtek a 2018 júniusában elkezdett felújítási munkák! A patinás, Tudor-stílusban épült kastély épület, így jövőhéten keddtől teljes pompájában, megújult kertjével és romantikus, hajózható kis tavával várja újra látogatóit és az életüket összekötni vágyó szerelmeseket is.
 
A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében újult meg a nádasdladányi Nádasdy-kastély. A rekonstrukció keretében a szakemberek állagmegóvó és műszaki feladatokat is elvégeztek és visszaállították a kastély enteriőrjét: az Ősök csarnokába Nádasdy Ferenc gróf felmenőinek portrémásolatai kerültek, az egykori könyvtár többezer példányát az Országos Széchényi Könyvtár másodpéldányaiból és a keszthelyi Festetics-kastélyból pótolták. A kastélyépület emeleti terei voltak a család egykori hálószobái, elegáns fürdőszoba és egyéb kiszolgálóhelyiségek tartoztak ide, mostantól egyszerűbb megjelenésű enteriőrökben időszaki kiállítások, egy múzeumpedagógia terem kap helyet, de megnézhetjük, milyen volt a család egykori háló- és fürdőszobája. Egyszóval a látogató helyet foglalhat, a könyvtárban olvasgathat, a visszaépített télikertben kávézhat, mintha csak a grófi családnál járna vendégségben.
 
A pompás épület híres parkjában is komoly munkák folytak: hangulatos séta útvonalakat alakítottak ki, és újjáéledt a park tava is, amelyen nemcsak csónakázni lehet, hanem kipróbálható vitorlásmodellek is várják a látogatókat. A megszépült kert rendezvényeknek, családi programoknak ad otthont, a kiépített tanösvényeken pedig játékos formában tájékozódhatnak a kulturális és természeti értékekről a Nádasdyak egykori otthonába vendégeskedők.
 
A több mint 3 éves zárva tartás után augusztus 3-től végre a közönség is megcsodálhatja a Nádasdy-kastélyt. Jövő héttől kedd és vasárnap között 10 órától 18 óráig lesz rendszeresen látogatható a kastély területe, ahol minden egész órában vezetett sétát is tartanak, a vállalkozó szelleműek pedig önállóan is bejárhatják a Tudor-stílusú romantikus épületet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.