Kilenc évtized aktívan és szeretetben – a 90 esztendős Récsei Lajos köszöntése

2021.09.08. 15:46
KÖZLEMÉNY - 2021. szeptember 8. (szerda) 
 
 
 
 
 
Récsei Lajos életének nagy része a Maroshegyhez kötődik: több mint negyven éve a Rádió lakótelepen lakik, és egészen nyugdíjazásáig az Ikarusnál dolgozott. A fiatalos, máig is aktív mindennapokat élő ünnepeltet 90. születésnapján Brájer Éva önkormányzati képviselő köszöntötte, aki a város ajándéka mellett a miniszterelnöki emléklapot is átadta. 


Éppen ma, szeptember 8-án töltötte be 90. életévét Récsei Lajos. Az ünnepelt élete ezer szállal kötődik városunkhoz, ezen belül is Maroshegyhez. Egykor a Batthyány utcába költöztek a belvárosból, majd amikor épültek a Rádió lakótelepi panelek, akkor ők is itt találtak otthonra családjával. A ház elkészülte óta, azaz több mint negyven éve élnek – ma már csak feleségével kettesben – ugyanabban a lakásban. Hivatása tekintetében is ugyanilyen hűséges volt, hiszen első és egyben utolsó munkahelye is az Ikarus és annak jogelődje (Székesfehérvári Motorjavító Vállalat) volt. Feleségével együtt onnan mentek nyugdíjba; örömmel idézték fel az aktív évek alatti munkahelyi emlékeket és a szép kirándulásokat a szerdai köszöntésen.

45 lépcső vezet a tiszta, rendezett lépcsőházban a lakásig – ezt napjában többször is megteszi Récsei Lajos, aki már a lépcsőházban várta délelőtt Brájer Évát. Maroshegy önkormányzati képviselője a város nevében egy szép ajándékkosarat, valamint egy Magyarország Miniszterelnöke által aláírt emléklapot is átadott az ünnepeltnek.

A köszöntés kapcsán kialakult hangulatos beszélgetés során szóba kerültek a mindennapok is, hiszen a születésnapos láthatólag jónéhány évet letagadhatna korából. A mosolygós, máig aktívan élő házaspár mesélt a főzéssel és bevásárlással töltött délelőttökről, valamint arról, hogy délután – amikor már nem süt oda a nap – kiülnek az erkélyre, ahol kártyáznak, és snapszerezés közben néha sört is kortyolnak. Balatonvilágosi nyaralójuk is frissen tartja őket, ahol kertészkednek, onnan kerül a konyhára a befőzött paradicsom, az eltett savanyúság, amiért minden alkalommal Lajos bácsi megy le a pincébe. Mint mondja, mindenkinek megvan a feladata: felesége naponta főz kettejükre, ő a „menj ide-menj oda” feladatokat intézi, bevásárolni pedig közösen járnak. „Minden nap vidd le a kutyát sétálni, akkor is, ha nincs kutyád.” – ezt az Idősek tanácsadójában olvasta az ünnepelt felesége, és ezt szem előtt tartva a mozgás a mindennapok fontos része náluk is.  

Meséltek arról, hogy egyre kevesebben élnek a régi lakók közül a lépcsőházban, de mindenkivel jó szomszédi viszonyt ápolnak, szívesen sétálnak a lakótelepen, és nem zavarja őket az sem, ha a maroshegyi pályán focimeccs van, és hangos szurkolással biztatják a csapatokat. Brájer Évától az éppen zajló sétány- és járdafelújításokról érdeklődtek.

Nem maradhatott el a szokásos kérdés sem, hogy ’mi a hosszú élet titka’. „Alkalmazkodni kell. Egymáshoz is és a világhoz is. Minden nap egy ajándék, ezt kell megbecsülni.” – vallja Récsei Lajos, aki szerint fontos megelégedni azzal, ami adatik, és tudni kell elengedni a nehézségeket.

Ottjártunkkor megszólalt a telefon, legidősebb unokája köszöntötte Lajos bácsit, elénekelve neki a ’Happy birthday to you’-t. Mint a Récsei házaspár elmondta, volt már számos szép ünnepség családi életükben, például az arany- és gyémántlakodalmuk, de ezt a 90. születésnapot is mindenki nagy izgalommal várta. Mivel szeretteik közül a legtöbben nem Székesfehérváron, hanem több helyen az országban élnek, így a közös ünneplés vasárnap lesz majd, amikor fiuk, három unokájuk, hét dédunokájuk és családjaik körében köszöntik fel az ünnepeltet.

A köszöntésen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.