Egyenlőség a modern Európában - Opole közös gondolkodásra hívta partnervárosait

2021.09.10. 09:54
KÖZLEMÉNY - 2021. szeptember 10. (péntek) Galéria
Egyenlőség az oktatásban, a jogban, a gazdaságban - többek között ezeket a témákat érintette az a Városházán tartott workshop, amelyet Opole hívott életre öt partnervárosával, köztük Székesfehérvárral közösen. A diákokból és számos szakma képviselőiből álló csoport megállapításait videókonferencia segítségével ismertették a többi ország munkacsoportjaival.
 
 
 
A teljes egyenlőség egy utópia, de törekednünk kell rá – így foglalhatók össze egy mondatban a Városházán rendezett workshop megállapításai. Székesfehérvár testvérvárosa, Opole hívta közös eszmecserére saját partnertelepüléseit az "Egyenlőség a modern Európában" témakörben. A helyi munkacsoportok, a lengyel szervezők kérdései mentén vitatták meg az egyenlőség különböző formáit, az élet sokféle területén való megjelenését, majd a projektmunkát követően a témavezetők online videókonferencia keretében ismertették a megállapításokat a többi várossal.
 
Opole mellett a német Ingolstadt, a litván Alytus, Székesfehérvár és testvárosa, Cento vett részt a projektben. A Városházán zajló inspiráló vitára több korosztályból, számos szakma képviseletében érkeztek résztvevők: diákok a Telekiből és a Kodolányi, a Corvinus valamint az Óbudai Egyetemről, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, a Civil Központ szakemberei, a Könyvtár és a Polgármesteri Hivatal munkatársai. A Vasvári Gimnázium történelem fakultációs diákjai az iskolájukban vitatták meg ugyanezeket a kérdéseket.
 
A workshopot Rózsás Ildikó, a Kaptár Ifjúsági és Prevenciós iroda ügyvezetője és Strasszer Domonkos, angol-történelem szakos egyetemista vezette. A két óra során, irányított témakörök mentén fejtették ki a résztvevők az egyenlőségről alkotott elképzelésüket. Véleményt nyilvánítottak többek között a gazdasági vagy környezeti egyenlőségről, az egyenlőségről az oktatásban, az egészségügyben vagy a jogban.
 
Egy hét múlva az öt város szakértői vitájával és projektösszefoglalóval zárul a program. A projekt a lengyel szervezők által létrehozott Facebook-oldalon is követhető:
 
A workshopon készült fotók letölthetők a Galériából.
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.