Az otthon hidege: A fészek a filmklub műsorán

2021.09.09. 12:25
KÖZLEMÉNY - 2021. szeptember 9. (csütörtök) 
 
 
 
 
 
 
 
Két gyerek, négy kerék és ki tudja, hány szoba – Rory O'Hara munkája az, hogy sok pénzből még többet csináljon, amiből neki is bőven jut. Ahogy feleségével együtt egyre többre és többre vágynak, a családi egység egyre inkább megbomlik, és a hatalmas angliai ház, ahova New York-ból költöznek, egy idő után a család börtöne lesz. Szeptember 29-én, szerdán 18 órakor A fészek című angol-kanadai filmdrámát tűzi műsorára a Barátság mozi Meg-Ki filmklubja Sean Durkin rendezésében, Jude Law, Carrie Coon és Anne Reid főszereplésével.


Szeptemberben már az évad harmadik klubvetítéséhez érkezik a Barátság mozi filmklubja, amelynek folyamatosan nő a tagsága: a legutóbbi előadás alkalmával is többen váltották ki a kedvezményre jogosító klubtagsági kártyát. Ezt egyébként bárki ingyenesen megteheti a mozi pénztárának nyitvatartási idejében, a kártya birtokában pedig 700 forintért vásárolható belépő a klub vetítéseire, akár online is.

A filmklub szervezői a szeptemberi klubvetítésre Sean Durkin második nagyjátékfilmjét választották: a rendező A fészek című filmdrámában kíméletlenül őszintén beszéli ki a társadalmi elvárásoknak való megfelelési kényszer buktatóit és annak hatásait a családra. Az alkotást ezúttal is Matuz János író, dramaturg, rendező, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa vezeti fel, és ő az, aki a vetítés után a nézőkkel közösen elemzi a filmben látottakat.

Rory O'Hara (Jude Law) ambiciózus vállalkozó, aki amerikai feleségét és gyermekeit szülőföldjére, Angliába hozza, hogy új üzleti lehetőségeket fedezzen fel. Miután elhagyták biztonságos amerikai külvárosi környezetük szentélyét, egy brit udvarházban élik szerénynek cseppet sem nevezhető életüket: Rory egy hatalmas házzal kívánja a világ tudtára adni, hogy sikeres férj és apa. A film elég hamar felvázolja Rory és felesége, Allison (Carrie Coon) viszonyát, amit leginkább a ridegség jellemez. Megtanultak egymás mellett élni, de mindketten a saját álmaikat kergetik és szerepekbe szorítják magukat, még egymás előtt is. Ahogy egyre többre és többre vágynak, a családi egység egyre inkább megbomlik.

A fészek
karakteres képi világa a magyar Erdély Mátyásnak köszönhető, aki többek között olyan nagy sikerű alkotásoknak volt az operatőre, mint a Saul fia, a Napszállta vagy a Szelíd teremtés – A Frankenstein terv. A két Nemes Jeles László-filmhez hasonlóan A fészek sem digitális technikával készült, hanem hagyományos 35 mm-es filmre forgatták. Ennek nagy szerepe van a kísérteties légkör megalkotásában, amely vizuálisan erősíti a szereplők elszeparálódását.

A fehérvári művészmozi az Art-Mozi Egyesület tagjaként különösen fontos feladatának tekinti, hogy a filmeket közelebb vigye a nézőkhöz, és együtt beszéljék, vitassák meg a friss moziélményt. MEgnézzük és KIbeszéljük: ezért Meg-Ki a klub neve, amelyhez bármikor, bármelyik vetítésen lehet csatlakozni. A tagsághoz egy ingyenesen kiváltható kártya szükséges – a filmklub nem zártkörű, a vetítésen tagsági kártya nélkül is részt lehet venni, de a kártya birtokosai kedvezményes áron, 700 forintért válthatnak belépőt a mozi pénztárában vagy online: www.baratsagmozi.hu. Változás a jegyvásárlásban, hogy a tagsági kártyát csak az előadás előtt ellenőrzik a mozi munkatársai, ezért a kedvezményes jegy már online is megvásárolható, így mindenki időben válthat jegyet a kedvenc helyére.  
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.