A Benyovszky-túrát népszerűsítette Székesfehérváron Zelei József biciklis békenagykövet

2021.09.10. 15:25
KÖZLEMÉNY - 2021. szeptember 10. (péntek) 
 
 
 
 
 
 
 
Pénteken reggel az Országház elől indult Zelei József, aki már korábban is érkezett kerékpártúráin Székesfehérvárra. A mostani kerékpározással a tavasz végén kezdődött Benyovszky-emléktúrát népszerűsíti a biciklis békenagykövet, akit Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok fogadott a Palotai kapu téren.


Zelei József a város határában találkozott Pásztor Lászlóval, a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvári és Térsége Területi Szervezetének titkárával, akivel együtt tekertek be a belvárosba.

Fehérvár után Veszprém, Paks, Bonyhád, Eszék, Kaposvár,  Nagykanizsa, Lendva, Zalaegerszeg, Szombathely, Sopron, Győr, Tatabánya, Komárom következik, majd onnan Budapest, és ha az időjárás engedi, akkor a Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Tusnádfürdő és Déva útvonalon folytatja a tekerést.

A mostani biciklizéssel a hajdani katona, felfedező, író, Benyovszky Móric tiszteletére tett 2500 kilométeres kerékpáros túrát szeretné népszerűsíteni Zelei József. A békenagykövet missziója a 18. században élt magyar hazafi életének fontos helyszíneit érintette az emlékév alkalmából.

Zelei József tizennyolc éve járja a világot a béke jegyében, de az idei volt a legnagyobb szabású és legnehezebb vállalkozása. A túra négy részből állt, az első részben elsősorban szomszédos országok szerepeltek, a Benyovszky száműzetése előtti időszak jegyében eltekert a felvidéki Verbóra, ahol született, és felkereste fiatal korának fontosabb állomásait, valamint a sikeresen megvívott katonai ütközetek helyszíneit. Érintette Ukrajnát, majd Szentpéterváron és Moszkván keresztül jutott el Kamcsatkába, ahol második száműzetését töltötte Benyovszky Móric.

Az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, Benyovszky Móric, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. Élt Madagaszkáron, Lengyelországban, Franciaországban, Amerikában is, és járt többek között Formosán (a mai Tajvanon). A több hadszínteret és a szibériai fogságot is megjárt Benyovszky 1774-ben szállt partra Madagaszkáron, és jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez. 1776-ban állítólag királlyá választották. Később visszatért Magyarországra, majd újra Madagaszkárra utazott, ahol egy francia erőd elfoglalása után Angontsynál felépítette az új „fővárost”, a saját magáról elnevezett Mauritania erődjét. A franciák büntetőexpedíciót küldtek ellene, az összecsapásban Benyovszky 1786. május 23-án elesett.

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.