Oltassunk, védekezzünk, a szakembereknek higgyünk! – a fehérvári háziorvosok közös felhívása

2021.09.14. 10:54
KÖZLEMÉNY - 2021. szeptember 14. (kedd) 
Kampány a szakmaiság mentén.     Galéria   
 
 
 
 
 
 
Közös felhívással fordultak Székesfehérvár lakosságához a városi háziorvosok és házi gyermekorvosok a hatékony védekezés érdekében. Mint mondták, az oltási hajlandóság érezhetően csökkent, a védőeszközök használata minimális, azonban a negyedik hullám már itt van. A járvány lassítása érdekében nem elég később védekeznünk, ezt most kell megtennünk, ezért hallgassunk a hiteles szakmai érvekre és a józan észre! Mindennél fontosabb, hogy aki eddig nem tette, vegye fel a vakcinát, szükség esetén – különösen zárt térben – újra használjunk maszkot, és tartsuk be a szokásos óvintézkedéseket! A házi gyermekorvosoknál – a sürgős esetek kivételével – továbbra is előre egyeztetett időpontban fogadják a betegeket – hangzott el az orvosok és Székesfehérvár polgármesterének közös sajtótájékoztatóján.

„A lakosság kisebb, de így is jelentős hányadában óriási tévhitek keringenek a járványról, általában a járványok természetéről, a vírusról, az oltásról és az intézkedések jelentőségéről. Nagyon nehéz megvívni a furcsa, alaptalan nézetekkel, ezért igyekszünk tenni valamit! Mondhatjuk, hogy „ellenkampányt” szeretnénk indítani, hogy a szakmaiság, a józan ész és a tudomány kapjon szót, mert úgy érezzük, hogy a hangsúly eltolódott a tévhitek felé. Nem mondunk újat, nincs más mód a járvány megelőzésére, mint a védőoltás és a mindenki által jól ismert védelmi intézkedések betartása.” – fogalmazott Dr. Patik Ferenc háziorvos. Hangsúlyozta, a járvány nem marad el, a mértéke azonban nem mindegy, mint ahogy az sem, hogy hányan lesznek súlyos betegek és halnak meg. Közös összefogásukhoz kérték az Önkormányzat segítségét és a minél szélesebb körű nyilvánosság biztosítását Székesfehérvár polgárainak érdekében.

„A delta variáns sokkal agresszívebb, mint a korábbi kórokozó, egy beteg átlagosan nyolc embert tesz fertőzötté. A nyár végeztével jelentősen nőtt a kontaktusok száma, megteltek a tömegközlekedési eszközök, az óvodák, az iskolák, a munkahelyek, mindenki védőeszközök nélkül jön-megy. Éppen ezért zárt térben javasoljuk ismét a maszkviselést, a távolságtartást, a kézfertőtlenítést és leghatékonyabb eszközként az oltást.” – mondta Dr. Horinka Judit háziorvos. Hozzátette, aki nincs beoltva, annak nyolcszoros a kockázata, hogy megbetegszik és huszonötszörös, hogy kórházba kerül. Az oltás azonban hatékonyan megakadályozza a súlyos, életveszélyes kórképek kialakulását. A delta variáns miatt 80 százalékos átoltottság szükséges a nyájimmunitás kialakulásához, ezért indították el a kampányukat. Az oltás nem okoz problémát azoknál, akik már átesetek a betegségen, mert magasabb lesz az ellenanyag szintjük. A harmadik védőoltást feltétlenül javasolják a 60 év felettieknek és fiatal korosztálynak egyaránt, a második oltás után négy hónappal. Fontos, hogy nem csak magunkat, de a környezetünket is védjük.

A bölcsődékben, óvodákban, iskolákban megemelkedett a felsőlégúti betegségek száma, melyek otthon néhány nap alatt hatékonyan kezelhetőek. Azonban így is hatalmas teher hárul a házi gyermekorvosokra, akik kevesen vannak és komoly problémát jelent számukra a betegellátás rendjének biztosítása. Dr. Molnár Erika gyermekorvos elmondta, szeretnék újból bevezetni a korábbi rendet, hogy elkerüljék a torlódást a rendelőkben. Használják a telemedicinát, azaz a telefonon történő tanácsadást, ellátást, ami korábban jól bevált. Kérik, hogy a sürgős esetek kivételével a betegek érkezennek előre egyeztetett időpontra, azt pontosan tartsák is be! Lehetőség szerint a gyermeket csak egy szülő kísérje, a rendelőkben pedig mindenképpen viseljenek maszkot.

Dr. Vajda Marianna gyermekorvos arról beszélt, hogy a jövőben is megtartják az előzetes időpont-foglalást a tervezhetőség érdekében, és igyekeznek annak elektronikus hátterét fejleszteni. Tapasztalatai szerint sokan indokolatlanul félnek az oltástól, holott abba nem halhat bele senki.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a sajtótájékoztatón köszönetet mondott az orvosoknak a figyelemfelhívásért, ami hiteles forrásból származik, és bírálat helyett fontos a szakmai érvek elfogadása. Hozzátette, Magyarországon választani lehet a különféle vakcinák közül, ami világszerte is párját ritkító lehetőség, az oltási pontok pedig folyamatosan működnek. „Mindenki átélte az elmúlt hónapokban, hogy milyen jó volt visszakapni a szabadságunkat, találkozni, beszélgetni, elmenni egy rendezvényre. Jó lenne ezt továbbra is fenntartani, ez pedig azon múlik, hogy beoltatjuk-e magunkat. Ne legyen kétségünk, ennyire egyszerű a megoldás! Senki ne érezze cikinek a maszk használatát, függetlenül attól, hogy mit írnak elő a szabályok, mert így saját magát és a környezetét is védheti.” – fogalmazott a városvezető.
Arra kérte a fehérvári közéleti szereplőket, politikustársait, hogy pártállástól függetlenül segítsék az oltottsági szint növelését. Támogassák közösen a háziorvosok által kért intelmek, szabályok betartását, és oltassák be magukat!


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

 Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika
 

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.