Az István király iskolában folytatódik az Iskolai bélyegbemutatók sorozat

2021.10.06. 18:38
KÖZLEMÉNY - 2021. október 6. (szerda)
 
 
 
 
 
 

Az István Király Általános Iskolában folytatódik a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör Iskolai bélyegbemutatók sorozata. A mától látható kiállításon a Szent István királyról készült tematikus anyagot ismerhetik meg a 35. évfordulóját ünneplő oktatási intézmény diákjai.

Két évvel ezelőtt indította útjára a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör bélyegbemutató sorozatát a város általános és középiskoláiban. Mint azt Laczi Zoltán, a Kör elnöke elmondta, a gyerekek érdeklődését felkeltő összeállításokkal készültek, és a bemutatókra a helyhez és alkalomhoz valamilyen módon illeszkedő tematikájú anyagokat vittek. A járvány okozta kényszerszünet után most újraindul a sorozat. A Szent István királyról készült tematikus anyagot a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő István Király Általános Iskolában mutatják be. 

Az államalapítás a magyar történelem megkerülhetetlen sarokköve. Koroktól, világnézettől, politikai rendszerektől függően más-más hangsúlyokkal elevenítik fel, de fontosságát senki nem vonta kétségbe, mint ahogy a vallás jelentőségét sem az államalapítás folyamatában. Ebben a folyamatban nem az egyetlen, de mégis a legfontosabb személy Szent István király. A felmérhetetlen bőségű történészi publikáció, művészeti alkotás, vallási és világi emlék, dokumentum visszatérő alakja az országalapító király. A több mint százéves magyar bélyegkiadás is vissza-visszatér alakjára, különösen a kerek évfordulók kapcsán. A Magyar Posta közel száz bélyegen örökítette meg eddig emlékét.

A bemutató áttekintése lehetőséget ad arra is, hogy a tananyag vonatkozó részeit illusztrálja, felelevenítse. A kiállításhoz az órai munka mellett a jubileumi év kapcsán több program is kapcsolódik. Az ismeretterjesztés mellett az iskolatörténi vetélkedőben is szerepel majd a bélyegekre vonatkozó kérdés, tájékoztatott Krählingné Kovács Tünde, az iskola igazgatója. 

A bélyegek amellett, hogy képzőművészeti alkotások, keresztmetszetet adnak egy adott kor eseményeiről, ismert személyeiről. Olyan, mint egy kalendárium, fogalmazott Viza Attila önkormányzati képviselő. Az iskolában látható anyag szöveges magyarázatai a kiadások helye és ideje, gyűjtői szempontú tulajdonságai mellett történelmi betekintést is nyújtanak. A bemutató áttekintése lehetőséget ad arra is, hogy a tananyag vonatkozó részeit illusztrálja, felelevenítse.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából. 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.