A színfalak mögött - titkokban pillanthattak be az olvasók a Budai úti Tagkönyvtárba

2021.10.08. 15:28
KÖZLEMÉNY - 2021. október 8. (péntek) 
Komplex formában mutatták meg, hogyan zajlanak a munkafolyamatok.    Galéria
 
 
 
 
 
 Az Országos Könyvtári Napok keretében, a Vörösmarty Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában került sor pénteken a Színfalak mögött - Egy nap, amikor Ön is könyvtáros lehet! című programra. Ezen a napon az volt a cél, hogy közelebb hozzák az olvasókhoz a könyvtárat.

"A könyvtárban, vagy az Olvasóteremben mindig látnak minket, csak nem tudják, hogy a színfalak mögött mi zajlik, mi történik. Arra gondoltunk, hogy ezen a napon megmutatjuk nekik, hogy a könyvrendeléstől kezdve a könyv kikölcsönzéséig milyen folyamatok vannak. Bepillanthatnak az olvasók a raktárainkba is, hiszen a tagkönyvtárak közül csak nálunk vannak ilyenek" - mondta el Tüske Gyula tagkönyvtár vezető.

A Budai úti Tagkönyvtár raktárai meglepő módon társasházak lépcsőházaiban elszórtan helyezkednek el. 1979 óta birtokolja ezeket a helyiségeket a könyvtár, korábban az MSZMP tulajdonában voltak. Tüske Gyula elmondta, hogy közel 55 ezer könyvük van, ennek jó része - mintegy 60%-a - a raktárakban pihen. Van egy olyan raktár is, ahol a leselejtezett könyveket tartják. "A könyvtáros nem szeret könyvet kidobni, ezért megpróbálunk nekik valamilyen funkciót találni. Az olvasók is egyre jobban kezdenek rászokni a cserére, a felesleges könyveket kirakják az ajtóhoz és hoznak helyette másikat" - tette hozzá.

A Színfalak mögött - Egy nap, amikor Ön is könyvtáros lehet! című programjuk során az érdeklődőknek komplex formában mutatták meg, hogyan zajlanak a munkafolyamatok, a könyvek megrendelésétől kezdve egészen a kölcsönzésig, de az olvasók betekinthettek a könyvrendelés, a jegyzetelés fortélyaiba is, aki pedig nem volt beiratkozva, az saját maga is beiratkozhatott. Megmutatták azt is, hogy az olvasók hogyan tudják maguknak kikölcsönözni a könyveket.

A Budai úti Tagkönyvtár meghatározó része a Gyermekkönyvtári részleg, az ilyen típusú könyvekből gazdag, színvonalas készlettel rendelkeznek. A családokat szombatonként gyerekprogrammal is várják. Október 9-én, szombaton 10 órától például Hang-Szín-Játék címmel hirdetnek kisgyerekes foglalkozást Horváth Irma vezetésével mondókákkal, mozgásos játékokkal, amelyre szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.  

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

Szöveg: Gáspár Péter

Fotó: Simon Erika

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.