Négy csoport lép fel a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei fordulóján

2021.10.13. 15:01
KÖZLEMÉNY - 2021. október 13. (szerda)  
 
 
 
 
 

A Magyar Drámapedagógiai Társaság a helyi intézményekkel, szervezetekkel együttműködve 2021-ben harmincadik alkalommal hirdette meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót. A Fejér megyei fordulót, amelyen négy csoport vesz részt, október 15-én, pénteken 14 órától rendezik a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Az előadások bárki számára megtekinthetők a színházteremben.

A találkozót Fejér megyében hosszú éveken át a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezte, bonyolította le – ezt munkát folytatja a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK), amely a Motívum Kulturális Egyesülettel együttműködve idén október 15-én, pénteken 14.00 órai kezdettel rendezi meg az eseményt az SZKKK Csónakázó-tó melletti központi épületének színháztermében. A találkozóra tematikai és más tartalmi megkötés nélkül a csoporttagok életkorának, érdeklődésének és képességeinek megfelelő színjátszó előadásokkal, előadásrészletekkel lehetett nevezni. Az alsósoknál 15 perc, a felsősöknél 25 perc a bemutató hossza. Ebben az évben egy csoport akár több előadást is nevezhetett. Az előadások bárki számára látogathatók, a szervezők azokat a csoportokat is várják, amelyek ebben az évben a körülmények miatt idén nem jutottak el a bemutatóig. A nézőtér befogadóképessége 80 fő.

A 2021-es találkozóra négy csoport regisztrált. A dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ Gimnázium IfjúPOKosok csoportja nemrég alakult, kezdő, de nagyon lelkes, kreatív és energikus csapat, akik szívesen tanulnak, fejlődnek. Helén, s a tehén, avagy gyalog, mint Balogh címmel mutatják be 21. századiasra hangolt népi komédiájukat, a rendező Sándor Melinda. A székesfehérvári Kodolányi János Gimnáziumból két csoport is érkezik a találkozóra: a Kodócska négy évvel ezelőtt jött létre, számos színdarab, előadás született meg ez idő alatt. Mára a társulat két változatban működik: a Kodócskában a 7–8. osztályos diákok, a Kodócska 2.0 nevű csoportban pedig az 5–6-osok próbálnak heti egy alkalommal, általában pénteken. Egyszerre több előadásra is készülnek, amelyek bemutatása még várat magára. Az októberi rendezvényen a tavalyi évben elkészült két előadást láthatja majd a közönség: a Kodócska egy klasszikus darab, a Rómeó és Júlia átiratát adja elő, a Kodócska 2.0 tagjai pedig a Minden egér szereti a sajtot című, Urbán Gyula írta és rendezte báb-játékfilm színpadi adaptációját mutatják be – mindkét előadást a színjátszók vezetője, Láposi Anita alkalmazta színpadra. A negyedik csoport a Duna másik oldaláról, Apostagról nevezett. Az Apostagi Könyvtár Információs és Közösségi Hely Grotext – a gyerek sosem ART nevű csoportja Rövid üzenetek küldése címmel ad elő életjátékot, amely a mai interneten zajló kommunikáció problémáival, az információs forradalom martalékává váló fiatalokról szól, az előadást Kovács J. Zsuzsanna rendezte.

A Paál András-teremben bemutatott produkciókat két szakember értékeli: Gyevi-Bíró Eszter, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház nevelési koordinátora, látványtervező, koreográfus, rendező és Balla Richárd, a győri színházi nevelési társulat, a RÉV Színház vezetője, színész, drámatanár, rendező. A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó idén kétfordulós lesz, a második forduló az országos fesztivál, amelyet a tervek szerint október 24–26. között Pécsett rendeznek meg. Erre az eseményre a megyei forduló bemutatóit értékelő szakemberek delegálják a legjobbnak ítélt előadásokat. A meghívásról elektronikus úton értesítik a meghívott csoportok vezetőit.

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.