Lakossági tájékoztató járványügyi intézkedésekről és a közelgő ünnepi rendezvényekről

2021.11.22. 18:10
KÖZLEMÉNY - 2021. november 22. (hétfő) 
 
 
 
 
 
Látogatási tilalmat vezetnek be az ellátottak védelmében a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézményben. A holnap életbe lépő intézkedésről is beszámol közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester. A közelgő adventi programokról – azok járványhelyzet miatti esetleges módosításáról – is olvashatnak a polgármesteri lakossági tájékoztatóban. 


„Tisztelt Fehérváriak!

I. Járványügyi intézkedések

1. A növekvő dolgozói megbetegedések és az ellátottak védelme érdekében a Kossuth Zsuzsanna Szociális intézmény mind a négy telephelyén (Rákóczi út, Feketehegy-Szárazrét, Hosszúsétatér, Maroshegy) november 23-tól látogatási tilalmat vezet be. A hozzátartozóknak videótelefonon és hagyományos telefonon is van lehetőségük kapcsolatot tartani családtagjukkal. 

2. A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény – a járvány fokozódásával – átmenetileg szünetelteti telephelyein az új ellátottak felvételét november 29-től.

3. A növekvő dolgozói és gyermek, illetve családi megbetegedések miatt a Maroshegyi Óvoda november 23-tól átmenetileg a gyermekek reggeli fogadásakor és délutáni hazaadásakor zsiliprendszert vezet be. Kérik a szülők megértését! 


II. Ünnepi programok

1. Advent
Az év legkülönlegesebb és legszebb időszakára készülünk: advent közeleg. Már megérkezett a térre a város karácsonyfája, folyamatosan kerülnek ki az ünnepi díszek és fények a Belvárosban, készülődnek az adventi vásár résztvevői, hogy hétvégére minden készen álljon. 

A folyamatosan súlyosbodó járványhelyzetben nagyon nehéz előre tervezni a teljes adventi időszakra. Éppen emiatt szeretnénk a karácsonyvárás időszakának hangulatát a Belvárosba varázsolni, ahol sétálva mindenki készülődhet az ünnepre, a programokat pedig elsősorban szabadtéren, mindig az aktuális előírásokhoz igazítva tervezzük és hirdetjük majd meg online felületeinken. 

November 27-e és 28-a advent első hétvégéje, ekkor indítanánk el ünnepi programjainkat is. A Városháza épülete idén is adventi kalendáriummá alakul, ahol minden este kinyílik egy ablak egy-egy rövid énekkel, verssel, mesével megajándékozva az erre sétálókat. A kisvonat ismét fut majd a városi karácsonyfa körül, sőt idén a Betlehem is itt lesz látható. Hétvégente holografikus adventi vetítés megy majd a Zichy ligetben, és interaktív játékos vetítés várja a gyermekeket a Varkocs-szobornál. Sajnos az adventi jótékonysági futást idén nem tudjuk megrendezni, illetve az idős emberek védelme érdekében a Nyugdíjasok karácsonya is elmarad, a kórusokban éneklő kisgyermekek védelme miatt pedig a több iskola énekkaraiból álló Kisangyalok karával sem találkozhatnak idén a fehérváriak. A Fehérvári Advent 2021 programjait közösen jelentjük majd be csütörtökön délelőtt Spányi Antal megyéspüspökkel. 

Szeretnénk idén is megtartani a Városház téri adventi gyertyagyújtások hagyományát. November 28-án, vasárnap 18 órakor Püspök atyával közösen gyújtjuk majd meg a város adventi koszorúján az első gyertyát. Emellett kézműves foglalkozásokkal, adventi műsorokkal várjuk a családokat. Ezekről részletesen az alábbi linken olvashatnak: https://fehervariprogram.hu/event/fehervari-advent-2021/ 

Nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeljük a járványügyi intézkedéseket, és programjaink szervezésekor mindenben ezekhez igazodunk majd. Éppen emiatt adventi műsorfüzetet idén nem nyomtatunk, hanem a városi felületeken online lesz elérhető a pontos és aktuális programlista. 


2. Katalin-nap
Az adventet megelőzi még a november 25-i Katalin-nap, amelyhez szép fehérvári hagyomány kapcsolódik. Ha addig nem lép életbe egyéb – a programokat érintő, korlátozó – rendelkezés, akkor Kati néni szobránál idén is szeretnénk egy kis köszöntő programot tartani. 


3. Kori liget
Szeretnénk, ha a járványhelyzetben azért nem kellene lemondani minden, korábban hagyományos – és főként szabadtéren megvalósuló – programról. A Zichy ligetben a Városgondnokság megkezdte a Kori liget technikai előkészületeit. Az arra járók már láthatják, ahogy helyükre kerültek a csövek, és elkezdődik a jégréteg kialakítása, így lehet, hogy már az első adventi hétvégén meg is nyithatja kapuit. Aktuális információkért a Kori liget közösségi oldalát érdemes követni: https://www.facebook.com/koriliget 


Egyre súlyosabb a járványhelyzet, miközben az őszi időszakban egyébként is gyakoribbak a felsőlégúti megbetegedések. Egyre több közösségben szükséges rendkívüli szünet elrendelése, sok gyermeket és felnőttet érint ez a probléma. Mindenkit arra kérek a fokozott elővigyázatosság mellett, hogy ha bármilyen betegeségtünetet észlel magán vagy gyermekén, akkor ne vigye közösségbe, csökkentve ezzel is az egészségügyi kockázatokat. Egyúttal kérem, hogy aki még eddig nem tette, az élve az oltási akcióhét adta lehetőségekkel, vegye fel a covid elleni védőoltást!                                                             dr. Cser-Palkovics András
                                                                     polgármester"
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.