A tűzijáték és a petárdázás veszélyeire figyelmeztetnek a fehérvári állatvédők

2021.12.27. 15:20
KÖZLEMÉNY - 2021. december 27. (hétfő) 
Életmentő lehet az elzárás, a póráz használata vagy a nyugtató.
 
 
 
 
 
 
 
A szilveszteri tűzijáték és petárdázás állatokra gyakorolt veszélyes hatásaira figyelmeztetnek a székesfehérvári állatvédők. Fontos, sőt, életmentő lehet a póráz használata a szabadban, és a nyugodt körülmények biztosítása zárt térben. Segíthetnek a kizárólag állatorvos által ajánlott nyugtató tabletták és egy speciális kötési módszer, az úgynevezett a nyugicsomó is.

„Nagyon szépen kérjük az ünneplőket, hogy valóban csak a megadott időben, december 31-én este 6 és január 1-je reggel 6 óra között tűzijátékozzanak, mert így a tulajdonosok rá tudnak készülni a zajhatásokra, el tudják zárni és biztonságba tudják helyezni az állataikat!” – fogalmazott Molnár Tamásné, az ASKA menhely vezetője.

Hozzátette, sokan a szilveszter előtti és utáni napokban is durrogtatnak, az ijedt kutyák pedig elszöknek, így az állatvédők, befogók munkája korábban elkezdődik és az újév első napjaiban is kitart. „Tulajdonképpen akár egy hétig is zárva kellene tartani az ijedős kutyákat, ami lehetetlen, ezért kérjük a tulajdonosokat, hogy fokozottan ügyeljenek! Közterületen, a szabadban feltétlenül használják a pórázt, mert nem tudhatják előre, hogy mennyire ijed meg a kutyájuk. Egy riadt állat egészen váratlan, szokatlan dolgokat is csinálhat, olyat, amire soha nem gondolnánk!”

A szakember hozzátette, állatorvostól kérhető nyugtató szer, ami az állat mozgását korlátozza, illetve segíthet az úgynevezett nyugicsomó is. Az egészen egyszerű, a hámhoz hasonló kötést negyed óráig hagyjuk a kutyán, majd oldjuk le, ez nagyjából egyórás nyugalmi állapotot okoz. Ezután ismételjük meg a műveletet.

Takács Adrienn, a FEMA Állatmentők önkéntese arról beszélt, hogy a megijedt kölyök kutyát a gazdi ne kezdje el babusgatni, és így ne erősítse meg félelmet. Hangos zajhatáskor érdemes úgy tenni, mintha nem történt volna semmi, így a kiskutyában a félelem nélküliség rögzül

A félős felnőtt kutyánál, vagy örökbe fogadott állatnál fontos, sőt, életmentő, hogy zárt, biztonságos környezetet biztosítsunk számára garázsban, kazánházban, vagy akár a lakókörnyezetben. A kizárólag állatorvostól kérhető nyugtatót érdemes már szilveszter előtt, és nem a hangos ünneplés napján, élesben kipróbálni.

 

Szöveg: Havasi Tímea
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.