Több százan neveztek a Pesovár-versenyre

2022.01.11. 15:00
KÖZLEMÉNY - 2022. január 11. (kedd) 
 
 
Múlt pénteken lezárult a nevezés az idei Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyre: a népszerű, nagy hagyománnyal rendelkező eseményre idén is több mint 400 résztvevő nevezett 120 produkcióval Székesfehérvárról és 15 további Fejér megyei településről. Az énekesek és zenészek Mórról, Csákvárról, Adonyról, Abáról, Perkátáról, Dunaújvárosból, Martonvásárról, Tordasról, Bicskéről, Pákozdról, Csákvárról, Dégről, Cecéről, Velencéről és Sárszentmiklósról érkeznek a januári és februári területi válogatókra.


A Fejér megyei fiatalok mindig nagy számban vesznek részt az eseményen, amelynek célja a magyar néphagyomány megőrzése és továbbadása, találkozási, szakmai tapasztalatcsere, valamint minél több fellépési, bemutatkozási lehetőség biztosítása az énekeseknek, zenészeknek, akik iskolában, vagy művelődő közösségben foglalkoznak a hagyományápolás ezen formáival. A jelentkezők idén is tíz kategória közül választhattak: az énekesek bemutatkozhatnak szólóban, duóban, trióban, vagy csoportban, énekelhetnek hangszerkísérettel is, emellett a hangszeres népzenei produkciókat is várták a szervezők.

Az idei verseny január 21-én kezdődik egy székesfehérvári területi bemutatóval, melynek a Malom utcai Táncház ad otthont, majd Tordason, Bicskén, Dunaújvárosban, Abán és egy újabb székesfehérvári eseményen mutatkoznak be a népdalosok és népi hangszeres muzsikusok, szólisták és csoportos produkciók. A szakmai zsűriben ezúttal is kiváló szakemberek – népzene-pedagógusok, népzenekutatók – foglalnak helyet, akik nem elsősorban bírálnak, hanem segítenek a résztvevőknek és felkészítő tanáraiknak abban, hogy az énekes és hangszeres népzenei kincseinket minél hitelesebben tudják elsajátítani és tolmácsolni, valamint a megyei döntőkbe is delegálnak majd versenyzőket. 
                                                                                  - Vége -
 
 
Szöveg: SZKKK
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.