A KOHÁSZ szobrával tiszteleg szakemberei előtt az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft.

2022.05.11. 13:50
KÖZLEMÉNY - 2022. május 11. (szerda) 
A Köfém Művelődési Ház előtt kapott helyet az alkotás.     Galéria  
 
 
 
 
 
 
Szoboravatással zárult a mai napon a Köfém Hengermű-Öntöde 80 éves fennállását ünneplő, egyéves eseménysorozat. A KOHÁSZ köztéri szobrát állította fel a Székesfehérvárhoz szervesen kötődő, nagy múltú szervezet a város vezetőivel közösen a Köfém Oktatási és Közművelődési Központ előtt. A kovácsolási, préselési és hengerlési tuskókat, illetve az ipar számos területén használt magas minőségű hengerelt alumínium félkésztermékeket előállító vállalat magas szaktudású szakemberei előtt tiszteleg Pintér Balázs szobrászművész alkotásával.

Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. Európa egyik vezető alumíniumipari hengerműve és öntödéje. Az 1941-ben indult Köfém Hengermű-Öntöde mára Magyarországon egyedülálló alumínium-feldolgozó gyárként, a folyamatos kapacitásnövelő beruházásoknak köszönhetően 80 éve sikeresen működik. A székesfehérvári üzem 37 országba szállítja világszínvonalú termékeit, amelyet a gyár 800 dolgozója állít elő a kor kihívásainak megfelelő gépek és eszközök segítségével.

A szoboravatási ünnepség a Köfém Művelődési Házban rendezett ünnepséggel kezdődött, ahol egy vetítettképes összeállítást láthattak a részvevők a 80 éves jubileum tiszteletére szervezett emlékévből.

Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője és HR vezetője, az ünnepség moderátora elmondta, a mai esemény tisztelgés a szakemberek előtt. „A KOHÁSZ szoborral vállalatunk szakembereink előtt tiszteleg, akik 80 éves fennállásunk során erejükkel, tudásukkal és szakértelmükkel hozzájárultak múltbeli és jelenlegi eredményeinkhez, és megalapozták jövőnket. Mára már 4 generáció szaktudására építve állítjuk elő termékeinket Székesfehérváron. Vállalatunk elkötelezett munkatársainak folyamatos fejlesztése iránt, és büszke vagyok a kollégák közreműködésével kialakított, országosan is elismert öntödei és hengerműi szakképzésünkre. A dolgozók biztonsága és elkötelezettsége kiemelten fontos számunkra, ezért stabil, versenyképes munkahelyet, folyamatos szakmai továbbképzéseket biztosítunk számukra, és globális vállalatként kulturálisan sokszínű környezetben, munkatársainkkal közösen kialakított értékek mentén működünk”.

A világszínvonalú céget Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője és gyárvezetője mutatta be, hangsúlyozva, hogy termékeik több mint 95 százalékát európai piacokon értékesítik. A cég arculata az 1960-70-es években alakult ki, a ’80-as években elkezdődött a nyugatra történő termelés, így a rendszerváltáskor értékessé vált a cég a nyugati befektető számára. Az Alcoa meghonosította a munkabiztonságot, a környezetvédelmet, a munkakultúrát és a termékminőséget, melyet az Arconic visz tovább. A cég a 2000-es évek óta is folyamatos megújuláson, változáson megy át. Gábor Balázs úgy fogalmazott: „A 8 évtizedes székesfehérvári jelenlét örökségét tovább vivő Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. önálló vállalatként 2020-ban kezdte meg a működését, és múltunk hagyományait megőrizve azóta is a legmagasabb minőségű termékekkel szolgáljuk ki partnereinket, az autóipar, tehergépjármű alkatrészek, építőipar, háztartási és egyéb ipari eszközök piacain.” Hozzátette: „Elkötelezettek vagyunk, hogy vállalatunk további hosszú évtizedeken keresztül fenntarthatóan képviselhesse a hagyomány és a kimagasló minőség értékeit Székesfehérváron.”

Részt vett az ünnepsége Francoise Frost, az Arconic amerikai lokációkon kívüli területekért felelős HR igazgatója is. Mint mondta, 80 év rendkívüli hosszú időnek tűnik a gyorsan változó világunkban. A pandémia miatt nem tudtak úgy ünnepelni, ahogy szerettek volna, ám a szervező csapat kreatívan dolgozott. A pandémia nagy hatást gyakorolt, ugyanakkor stabilitásra, az értékek megtartására ösztönözte a céget, így van ok az ünneplésre. Valójában mi a titka a 80 év sikerének, ami gyakorlatilag egy emberélet? A válasz könnyű, nem az épületeken, a gépeken, hanem az embereken múlik a siker. 80 éve született egy ötlet, amit megvalósítottak, és amit az elmúlt években emberek ezrei folytattak. Ehhez nem csak a munkatársak kellettek, hanem az ő családtagjaik és a közösség egésze is, akik háttérországot biztosították a kemény munkához. „Büszkék vagyunk az elmúlt 80 évre, a Székesfehérvár városával való együttműködésünkre és a közösségre.” – fogalmazott Francoise Frost.

A vállalat és Székesfehérvár története több szálon is összeforr, a cég és jogelődei felelős munkaadóként folyamatosan hozzájárulnak a város, a régió, valamint a magyar alumíniumipar fejlődéséhez. A társadalmi felelősségvállalás jegyében az Arconic Alapítvánnyal közösen a vállalat elkötelezetten támogatja a helyi szervezetek működését 2021-ban 225 ezer dollárral, 2022-ben pedig további 250 ezer dollárral segíti a közösség és a város fejlődését.

A beszédeket követően a Művelődési Ház előtt leleplezték a KOHÁSZ szobrát, 
majd Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelenteket. „Székesfehérvár gazdaságának fontos alappillérét jelenti az a cégcsoport, amely az egykori Köfémből nőtte ki magát. Az elmúlt nyolc évtizedben rengeteg család – akár több generáció – életének volt meghatározó része a vállalat, mint ahogy ma is sokakat foglalkoztatnak. Számos, társadalmi felelősségvállalást célzó programban partnerei a városnak. A helyi közösség nevében is köszönöm az Arconic, valamint minden egykori és mai köfémes kolléga munkáját!” – mondta a városvezető. Szavai szerint a cégcsoport egzisztenciális biztonságot nyújtott és garantált az elmúlt évtizedekben és ezt biztosítja a jelenben is. Az itt végzett munka nagyon kemény feladat, a mai nap pedig a munkás ember ünnepe, tisztelgés azok előtt, akik ezt a kemény feladatot végzik nap mint nap.  

A KOHÁSZ szobra közel 2,5 méter magas, speciális fémöntés eljárással készült alumíniumból, Pintér Balázs szobrászművész tervei alapján Nagy Károly műhelyének közreműködésével. A figurális alkotás a kohász munkájának jellemző pillanatát ragadja meg - öntés közben mutatja be. A szobrot Jakab János mester öntő olvasztár szakember ihlette. Az ábrázolás során törekedtek a kohász élethű bemutatására, a különböző védőfelszerelések - az arcvédő, a védősisak, a kesztyűk - szerepeltetésére. Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. a városnak adományozza a KOHÁSZ szobrát. 

Pintér Balázs szobrászművész 
az átadás után hangsúlyozta, motiváló feladat volt számára, hogy egy életnagyságúnál nagyobb méretű szobrot készítsen a fémöntő mester ábrázolására. Mint mondta, többször ellátogatott a gyárba, hogy ihletet merítsen. Az alkotás elsősorban arra szolgál, hogy tisztelegjünk a munkát végző ember előtt.

Az esemény végén Dr. Kóródi István, az Arconic-Köfém Öntöde Termelés- és Minőségirányítás vezetője – aki több mint 40 éve dolgozik itt – sajátos szemszögből elevenítette fel a gyár történetének fontos állomásait, majd a Kohász himnusz eléneklésével ért véget az ünnepség. Zárszóként elhangzott, hogy a cégcsoport egy közeljövőben egy játszótérrel ajándékozza meg a várost.

 

A jubileumi év további eseményei voltak
Fenntarthatósági célkitűzéseik részeként a szoboravatás előtt 80 fát ültettek el a vállalat munkatársai az Arconic sétányon. A jubileumi ünnepségsorozat része volt az Arconic Akadémia 10 részes szakmai előadássorozata, amely bemutatja az alumíniumipar fejlődését és működését. Emellett 4 generáció munkavállalóinak személyes emléktárgyaiból nyílt kiállítás a Köfém Oktatási és Közművelődési Központban, és egy termelési kisfilm révén a szélesebb közönség is bepillantást nyerhetett az alumíniumgyártás folyamatába. A vállalat az eseménysorozat keretében a volt Köfém utódvállalatával közösen egy játszóteret is átad a városnak még ebben az évben.


Az Arconic vállalatról
Az Arconic Corporation (NYSE: ARNC) a világ egyik vezető alumíniumalapanyag előállító vállalata, amelynek központja Pittsburgh-ben, Pennsylvaniában található. Termékei között vékony és vastag alumínium lemezek és szalagok, illetve innovatív építészeti termékek találhatók, amelyek a teherszállításban, a repülőgépgyártásban, az építőiparban, a csomagolóiparban és egyéb iparágakban kerülnek felhasználásra. 2020-ban a vállalat 5,7 milliárd dolláros árbevételre tett szert. A vállalat 10 országban lévő 24 üzemében megközelítőleg 13 400 főt foglalkoztat világszerte. Az Arconic fő piacai az autóipar, a csomagolóipar, a háztartási cikkek és a teherszállítási ágazat gyártói. A Székesfehérvári üzem 800 dolgozójával, termékeinek több, mint 90%-át exportálja. További információ: www.arconic.com


A
kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

 

Sajtókapcsolat:
Rácz Krisztina
Grayling Hungary
e: krisztina.racz@grayling.com,
m: +36 70 77 88 202

Szöveg: Havasi Tímea
Fotó:Simon Erika

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.