Jubileumi Kedvenc Kupa Szárazréten

2022.05.12. 10:15
KÖZLEMÉNY - 2022. május 12. (csütörtök)
 
 
 
 
 
 
 
 

A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete és a Székesfehérvári Rejtvényfejtő Klub idén május 14–15-én rendezi meg országos keresztrejtvényfejtő versenyét, amelynek helyszíne ezúttal a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar lesz. A jubileumi, XX. Kedvenc Kupa egyéni és csapatversenyében kezdő, haladó, mesterjelölt és mester szinteken mérkőznek meg egymással a rejtvényfejtők. A versenyen nincs nevezési díj, a résztvevők a helyszínen is regisztrálhatnak a versenyek előtt.

A keresztrejtvényfejtés nemcsak remek, szórakoztató időtöltés, de a kutatások szerint határozottan egészséges is: csökkenti a stresszt, fejleszti a kommunikációs képességeket és folyamatosan tornáztatja, karban tartja az elmét. Nem véletlen, hogy sokan választják hobbinak ezt a tevékenységet. Aki pedig többre vágyik, az versenyeken is megmérettetheti magát – például Székesfehérváron, ahol május 14–15-én rendezik meg a Kedvenc Kupát, a sorban a huszadikat. A fehérvári hagyományosan a leglátogatottabb a versenyek között: a tavalyi megmérettetésen 175 egyéni versenyző indult, és 23 csapat mérkőzött meg egymással. Az idei, jubileumi versenyre is sok érdeklődőt várnak a szervezők.

Nemcsak a verseny jubilál ebben az évben, de a házigazda Székesfehérvári Rejtvényfejtő Klub is: 2002 áprilisában alakult, és azóta is sikeresen működik. A klub célja a szabadidő tartalmas eltöltése, a rejtvényfejtés népszerűsítése, a rejtvényfejtők összefogása és az általános műveltség növelése – és persze olyan versenyek szervezése, mint a soron következő Kedvenc Kupa is. A klub tagjai rendszeresen jelen vannak az országos versenyeken: eddig 32 városban tették próbára tudásukat, előkelő helyezéseket elérve a kezdő, haladó és mesterjelölt kategóriákban, egyéni és csapatversenyben egyaránt. Kezdetben egy, ma már három mester versenyzőjük is van. Több alkalommal kaptak elismerő oklevelet a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete versenybizottságában való eredményes munkáért, a rejtvényfejtés népszerűsítéséért és az országos rejtvényfejtő versenyek megszervezéséért.

A XX. Kedvenc Kupa egyéni versenyei május 14-én, szombaton 14 órakor kezdődnek, nevezni előzetesen online vagy 12 órától a helyszínen lehet. Az egyéni versenyben minden résztvevőnek két rejtvényt kell megfejtenie két óra alatt, a saját szintjének megfelelő nehézségű keresztrejtvényből: a kezdők a mindenki által ismert skandináv típusú rejtvényt kapják, a mesterek pedig egy szinte üres lapot, és ehhez kevert meghatározásokat. A haladó és mesterjelölt szintek nehézsége e kettő között helyezkedik el.

Pihenésképpen zenét hallgathatnak a résztvevők, 16.30 órától Kádár Szabolcs János színművész retro zenés műsorát élvezhetik. A verseny legjobbjai a várhatóan 17.30 órakor kezdődő díjátadón vehetik át jutalmukat: az első hat helyezett oklevelet és ajándéktárgyat kap, a „dobogósok” pedig kupát is hazavihetnek – emellett minden regisztrált résztvevő egy ajándékcsomaggal lesz gazdagabb, így a rejtvényfejtést otthon is folytathatja.

A vasárnap 10 órakor kezdődő csapatversenyre négyfős csapatok nevezhetnek online, vagy a verseny napján reggel 8 órától a helyszínen. A kezdő, haladó, mesterjelölt és mester szintek rejtvényei hasonlóak, mint az egyéni versenyben, itt azonban négy rejtvényt kell megfejteni a rendelkezésre álló másfél óra alatt. A csapatversenyben az első három helyezett érmeket vehet majd át.

A verseny rejtvényeit a Kedvenc rejtvényújság fehérvári főszerkesztője, Erdősy István készíti, és ezek a rejtvények máshol nem is jelennek meg.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.