Indul a Barátság mozi szabadtéri szezonja

2022.05.13. 11:00
KÖZLEMÉNY - 2022. május 13. (péntek) 
Az SZKKK mögötti amfiteátrumban lesznek a vetítések 16-án és 20-án.
 
 
 
 
 
 
 21. Kortárs Művészeti Fesztiválon indul a fehérvári Barátság mozi idei kertmoziszezonja: az ingyenes vetítéseknek a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ épülete mögötti amfiteátrum ad otthont május 16-án, hétfőn és május 20-án, pénteken 21 órakor.

A fehérvári Barátság mozi kertmozija 2018 tavaszán, a Kortárs Művészeti Fesztiválon debütált, és azóta is hagyomány, hogy a kertmozi a fesztivál idején ingyenes vetítésekkel várja a filmrajongókat. Akkor még kölcsönzött berendezésekkel valósult meg a népszerű szabadtéri mozi, de 2019-ben saját eszközöket – digitális mozigépet, hangtechnikát és vetítővásznakat – szerzett be a város művészmozija. A modern berendezésekkel megvalósuló vetítések igazi moziélményt adnak, mind a látványt, mind a hangtechnikát illetően.

A fehérvári művészmozi legnézettebb filmje 2021-ben Herendi Gábor Toxikoma című magyar filmdrámája volt: ezt a népszerű alkotást hozza vissza az első idei szabadtéri vetítés május 16-án, hétfőn 21 órakor. A film Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul, amely a két főhős, a drogos alfahím (Szabó Győző szerepében Molnár Áron) és az istent játszó pszichiáter (Csernus Imre szerepében Bányai Kelemen Barna) egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól. A könyv a népszerű színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, egy hosszú évekig tartó drogos zuhanást, melynek végén minden szétesik Győző körül, aki végül rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral, s innen indul a film, ami azt az ego harcot mutatja be, ami a két domináns férfi között zajlott a pszichiátrián. Mindketten bejárják a saját útjukat és megtanulnak valamit a másiktól, amitől a saját életüket is jobb irányba fordítják. Győző és Csernus egymással harcol, de egy ponton mindkettejüknek el kell jutni a felismerésig, hogy csak közösen juthatnak előre, és hogy van valami, amiben csak a másik segíthet rajtuk.

Újdonságként tűzi műsorára a kertmozi a Mamahotel című francia vígjátékot május 20-án, pénteken 21 órakor, hiszen ezt még a moziban sem láthatta a közönség. Michele Laroque alkotásának főhősei, Catherine és Yann hosszú hosszú évek óta élnek boldog házasságban, ám amióta a férfi eladta a vállalkozását, már csak a bonsai fáinak él. Az asszony úgy érzi, kapcsolatuk már korántsem a régi, a dolgok pedig még rosszabbra fordulnak, amikor a házaspár huszonhét éves lánya és annak barátja beköltözik hozzájuk. Bár kezdetben jó ötletnek tűnik egy kis közös idő a lányukkal, hamarosan kezdetét veszi a kőkemény háború a két pár között.

A kertmozi ingyenes – az előadásokra nem lehet helyet foglalni, a székeket a nézők érkezési sorrendben foglalhatják el, a nézőtér 20.30-kor nyílik. A szervezők a közönség számára korlátozott számban párnát és plédet is biztosítanak, de kérik, hogy amennyiben erre igényük van, lehetőség szerint hozzanak magukkal.

 
                                                    
 

További információk:
Gruber Nóra
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Telefon: +3670/669-7121
E-mail: marketing@fehervariprogram.hu
Honlap: www.baratsagmozi.hu
Facebook: www.facebook.com/baratsagmozi

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.