A menekült gyerekek számára is megkezdődött a nyári szünet

2022.06.20. 11:00
KÖZLEMÉNY - 2022. június 20. (hétfő)
A Digitális Tudás Általános Iskola évzáró ünnepsége.
 
 
 
 

Gyerekzsivallyal telt meg a Jancsár Hotel étterme múlt héten, ugyanis a szálló adott otthont a székesfehérvári Digitális Tudás Általános Iskola évzáró ünnepségének. Ez a magánintézmény az egyike annak a – sajnos kevés – magyar iskolának, ahol általános iskolás korú ukrán anyanyelvű gyerekek tanítását sikerült megszervezni, jelenleg a tanulók többsége menekült. 


A Jancsár Hotelben már a háború előtt is a VIDEOTON vállalatcsoportban alkalmazásban álló ukrán nemzetiségű munkavállalók éltek, többnyire az ő közvetlen családtagjaikat sikerült február 24-e után a VIDEOTON közreműködésével előbb a székesfehérvári SZC Váci Mihály Technikum Kollégiumában, majd a vállalatcsoport által nem használt egyik irodaépületben kialakított szobákban elhelyezni. Jelenleg 72 főt szállásoltak el.  

Az évzárón a Hotel étterme zsúfolásig megtelt az izgatott gyerekekkel, magyar és ukrán szülőkkel, illetve a szálló lakóival. Az ünnepség elején a gyerekek elénekelték a magyar és az ukrán himnuszt, majd a diákok magyar és ukrán nyelvű, végül közös angol műsora után a tanulók az általuk készített rajzokkal köszönték meg az iskola támogatóinak az egész éves segítségnyújtást. A – remélhetőleg csupa jó jegyet tartalmazó – bizonyítványok átadása után az igazgatónő azzal bocsátotta útra a gyerekeket, hogy bíznak a békében, és ezért nem szomorkodnának, ha az ukrán diákokkal nem találkoznának jövőre, de ha mégsem fordul jobbra a helyzet, akkor szeretettel látják őket továbbra is. 

A nyár azonban nem múlhat el nyaralás nélkül: a VIDEOTON saját, zánkai üdülőinek egyikében július végétől fogad ukrán családokat. Emellett az ezen kívüli időpontokban az iskola nevelői által szervezett gyerektáborok számára is felajánlásra került a teljes épület.  

Emellett a munkaképes és dolgozni tudó ukrán menekülteknek továbbra is állást ajánlunk olyan területekre, amelyeket magyar munkavállalókkal nem tudunk feltölteni. A tavalyihoz képest most kb. 240 fővel többen dolgoznak ukrán munkavállalók a tagvállalatainkban, sok helyen elősegítve a korábban megszokott magas színvonalú vevőkiszolgálást. 

Az évzáró ünnepségen részt vett Deák Lajosné önkormányzati képviselő, aki megköszönte a VIDEOTON vállalatcsoport erőfeszítéseit, és elmondta, hogy Székesfehérvár Önkormányzata maga is folyamatosan részt vesz a háború elől hozzánk menekülő kárpátaljai gyerekek és felnőttek lakhatásának, ellátásának és oktatásának megszervezésében. „Az iskolákban is a gyerekek minél gyorsabb beilleszkedésének segítése a cél, illetve adott esetben a magyar nyelv megtanítása, ami fiatal korban és nyelvi környezetben könnyebb is. Kérem, akik tehetik, támogassák a menekülteket továbbra is, hiszen ők tényleg önhibájukon kívül kerültek ebbe a kiszolgáltatott helyzetbe! Reménykedjünk, hogy a háború mihamarabb véget ér!” – fogalmazott Deák Lajosné önkormányzati képviselő.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

                                                    - Vége -
Forrás: Digitális Tudás Általános Iskola, VIDEOTON, ÖKK

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.