FIN – Fehérvári Irodalmi Napok

2022.09.20. 12:35
KÖZLEMÉNY - 2022. szeptember 20. (kedd) 
 
 
 

Könyvbemutatók, koncertek és zenés-irodalmi beszélgetések várják a Fehérvári Irodalmi Napok résztvevőit a városban négy helyszínen. Szeptember 22-24. között a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára, a Szent István Király Múzeum Új Magyar Képtára, a Petz söröző, valamint az ALTO Nyomda ad otthont a FIN eseményeinek.


A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok jó alkalmat nyújt arra, hogy a város különböző kulturális színterei is bemutatkozzanak, és kapcsolatot teremtsenek a kortárs képzőművészet, a huszadik századi képzőművészet, a gasztronómiai hagyományok, a mai szubkulturális terek, hagyományos kulturális intézmények és a kortárs irodalom között. A háromnapos közösségi irodalmi fesztivál az Írók a nyomdában III. felvezető eseménnyel indul szeptember 21-én. A FIN részeként, a székesfehérvári ALTO Nyomda támogatásával minden évben egyetlen szerző limitált példányszámú kötete jelenik meg. A sorszámozott, összesen 100 példányban készülő könyv nyomdai munkálatainak befejezését a közönség is megnézheti a helyszínen. A programsorozat célja, hogy felhívják a figyelmet a nyomda, a tervezőszerkesztők és a nyomdai dolgozók szerepére a könyvkiadásban. Az esemény nyomdalátogatással, a mai nyomdaipar és korábbi évszázadokból származó nyomdai eszközök megismertetésével kezdődik, majd könyvbemutatóval folytatódik. Idén Czinki Ferenc Három tér – Eltűnési gyakorlatok új könyve készül el a bemutató során az Irányi Dániel utca 6. szám alatti nyomdában. A szerdán 18 órakor kezdődő est moderátora Vágvölgyi B. András író, újságíró lesz.

Szeptember 22-én, csütörtökön 18 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárában Kemény Zsófia költő nyitja meg a fesztivált, majd ezt követően kezdődik Németh Róbert Nem vagyok itt és Szarka Károly Az én hibám című regényének közös könyvbemutatója. A beszélgetést Nemes Anna vezeti. Az est 20 órakor Leskovics Gábor VELEM szólókoncertjével folytatódik.

Prieger Zsolt zenész és Törőcsik Franciska színész zenés-irodalmi előadása, a Pilinszky és én szeptember 23-án, pénteken 19 órakor kezdődik az Új Magyar Képtárban. Prieger Zsoltnak, az Anima Sound System vezetőjének legnagyobb erőssége a művészi bátorság. Időről időre képes megújulni, feladni a már bevált, megszokott sémákat és valami egészen újba kezdeni. Pilinszky János életművének tiszteletére alkotta meg a Pilinszky és én című zenés-irodalmi előadását, mely a kortárs magyar irodalom alapkövét és a hit-vallás-spiritualizmus gyönyörűségét viszik közel elektronikával és popzenével az emberekhez.

Szeptember 24-én, szombaton 16 órától a Petz Gasztrodélután vendége Parti Nagy Lajos lesz, akivel az Árnyékporocska - Kner Piroska élete és receptjei című könyvének születéséről beszélgetnek. 18 órakor Szabó Anna „Rozsi” akusztikus koncertje hallható, majd 20 órakor Henri Gonzo Magyar Melankolikus estje zárja a Fehérvári Irodalmi Napokat.

A csütörtöki és szombati koncertekre jegyet váltani a levéltárban és a Petz Sörözőben lehet.


                                                           - Vége -

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2023 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.