Katalin-ünnep a belvárosban, bál a Felsővárosban

2022.11.21. 08:45
KÖZLEMÉNY - 2022. november 21. (hétfő)
 
 
 
 
 
 
 
A hagyományos köszöntő mellett idén bállal is ünnepelhetnek a Katalinok november 25-én. A Liszt Ferenc utcában, Kati néni szobránál 17 órakor kezdődik a program, amelyen a név viselőit egy szál virággal köszönti a város polgármestere, a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Hagyományos Piacokért Egyesület pedig forralt borral és harapnivalóval kínálja a vendégeket. A műsort a Tilinkó zenekar és az Alba Regia Táncegyüttes Szenior csoportja szolgáltatja. A Felsővárosi Közösségi Házban 19 órakor kezdődik a bál, amelyre 1900 forintért váltható belépő a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében. Kati néni szobra, az egykori „fertályos asszony”, Molnár Imréné Boda Katalin emlékét idéző alak Székesfehérvár egyik legnépszerűbb nevezetessége: a Liszt Ferenc utcában járókra mosolygó Kati néni ma éppúgy hozzátartozik Székesfehérvár múltjához, mint a jeles történelmi alakokat ábrázoló alkotások. A helyszín hosszú ideje minden november 25-én este megtelik: az itt rendezett hangulatos Katalin-nap az elmúlt évtizedek alatt a város egyik legkedvesebb ünnepévé lett.

Idén is idevárják a szervezők a fehérváriakat: 17 órakor a polgármester, Cser-Palkovics András és Földi Zoltán, Felsőváros képviselője egy szál virággal köszönti a név viselőit. A vendégeket forralt borral és harapnivalóval a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Hagyományos Piacokért Egyesület kínálja, és természetesen most is szól majd a zene, és lesz tánc is: a Tilinkó zenekar muzsikál, az Alba Regia Táncegyüttes Szenior csoportja mellé vendégegyüttesek – a budapesti Ágról Ágra Néptáncegyüttes, a Csepeli Öreg Táncosok Együttese, a Litér Senior Csoport, a ráckevei Rőzse Táncegyüttes és a Vasas Művészegyüttes Obsitos Csoportja – is érkeznek a közös táncra. 

Az ünnepség után fáklyákkal indulnak a táncosok és a bál vendégei a Felsővárosi Közösségi Házba, ahol Juhász Zsófia, a Székesfehérvári Közösségi Központ igazgatója és Földi Zoltán képviselő köszönti a megjelenteket. A színpadon a bál nyitányaként a belvárosban látott csoportok egy-egy koreográfiát mutatnak be a Szedtevette zenekar kíséretével. Ezután veszi kezdetét a Katalin-napi bál, amelynek része lesz egy kis táncházi mulatság, majd – mert a néptáncosok is szeretnek modern zenékre bulizni DJ Kiss Attilával szórakozhatnak a vendégek hajnali egy óráig.

Az érdeklődők 1900 forintért válthatnak jegyet a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében hétfőtől péntekig 10 00–16.00 óráig, valamint a bál napján a helyszínen. 

 


Szöveg: Lőrincz Miklós

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.