Ideje a meghalásnak

2023.01.18. 12:30
KÖZLEMÉNY - 2023. január 18. (szerda) 
Különleges darab a Magyar Kultúra Napja alkalmából az SZKKK-ban.  
 
 
 
 
 
 
Különleges, elgondolkodtató darabra várja a nézőket a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ január 21-én, szombaton a magyar kultúra napja alkalmából: Markó-Valentyik Anna színész, bábművész Polcz Alaine szövegeire és Karády Katalin dalaira szerkesztett szólóelődása 17 órakor kezdődik a Fürdő sori épületben. A KL Színház Alaine – Ideje a meghalásnak című előadását a Déryné Program támogatásának köszönhetően ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.


„Pedig azt biztosan érzem, hogy még mindig nő vagyok. Sőt, amire eddig soha nem figyeltem, most jobban meglátom, ha egy férfi közeledik hozzám, másként fog kezet, vagy valami másból. Humoros, hogy nyolcvan felett ez lehetséges. Ez komikus, sőt számomra tragikomikus, ha belegondolok. De ritkán gondolok bele, pláne nyolcvanhárom után.” Egy harmincas színésznő és egy nyolcvanéves báb. Ketten, mégis egyedül – egyedül, mégis ketten. Ötvenpercnyi megrázóan egyszerű közlés az elkerülhetetlenről. Mert mindennek rendelt ideje van. A meghalásnak is.

A magyarországi hospice mozgalom megalapítója, Polcz Alaine pszichológus, író szövegei ihlették az előadást, amely egy különleges művészi formában – a drámai színház, a táncművészet és a bábos műfaj határán – beszél a talán még napjainkban is tabutémának számító elmúlásról, a halálról. „Polcz Alaine nagy vállalása, életének egyik legfőbb értelme az öregedés és a halál elfogadásának, megkönnyítésének és nem ritkán megszépítésének elősegítése. Markó-Valentyik Anna ennek a kivételes kisugárzású, fiatalkori lelki megaláztatásokon és fizikai erőszakon túllépő, másokért élő asszony tanítását, sorsát, lényét mutatja be szűk egyórás estjén. (…) játéka visszafogott, fegyelmezett, kerüli a hatáskeltés színpadias megoldásait. A rendező-koreográfussal (Ladányi Andrea) közösen az erősebb érzelmeket kiváltó részeket pontosan ellenpontozza humorral, zenével” – írta a revizoronline kritikusa a darabról.

A minden percében figyelmet követelő, a nézőt magával ragadó darabot január 21-én, szombaton 17 órai kezdettel láthatja a közönség a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületének színháztermében. Az előadást a Déryné Program támogatásának köszönhetően ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők, de regisztráció szükséges az intézmény honlapján: www.fehervariprogram.hu – az esetlegesen üresen maradó helyeket a helyszínen is el lehet foglalni. 

Az előadást játssza: Markó-Valentyik Anna
Polcz Alaine szövegeiből szerkesztette: Markó-Valentyik Anna
Dramaturg: Nagy Orsolya
Zene: Borlai Gergő, Kákonyi Árpád
Zenei vezető: Kákonyi Árpád
Az előadásban elhangzó dalok szerzői: Bródy Tamás, Buday Dénes, G. Dénes György, Rákosi János
Látvány: LAndrea
Báb: Hoffer Károly, Palya Gábor, Raffai Péter
Rendező-koreográfus: Ladányi Andrea
Produkciós vezető: Markó Róbert 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2023 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.