Magyar filmek a magyar kultúra napján

2023.01.18. 16:00
KÖZLEMÉNY - 2023. január 18. (szerda) 
Toldi, Larry, Jóreménység-sziget - ezeket vetítik szombaton.
 
 
 
 
 
 
A magyar kultúra napjához kapcsolódva január 21-én, szombaton magyar filmeket tűz műsorára a Barátság mozi: délután háromkor Jankovics Marcell utolsó alkotása, a Toldi – A mozifilm, 17.15 órakor a Larry, este fél nyolckor pedig a Jóreménység-sziget című filmek láthatók a város művészmozijában.


Több mint három évtizeddel ezelőtt, 1989. január 22-én ünnepeltük először a magyar kultúra napját: a Himnusz kéziratának tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a költemény írását. A 200. évforduló tiszteletére az országgyűlés tavaly decemberben hivatalosan is emléknappá nyilvánította január 22-ét. Ennek a napnak az apropóján országszerte rendezvények egész sora emlékeztet gyökereinkre, hagyományainkra, évezredes múltunkra – ezekhez csatlakozik évek óta a Barátság mozi is.

A város művészmozija az előző esztendő három kiemelkedő, különböző műfajokban született alkotását választotta ki erre a napra. Elsőként, délután háromkor Jankovics Marcell utolsó munkája, a Toldi – A mozifilm látható. Az Arany János klasszikusából készült animációs film az elmúlt év nagy sikere volt a moziban, az összesített éves toplista 3. helyére került több mint hatszáz nézővel. A filmben nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért.

„Rég volt ilyen erős filmélményem!”, „Fojtogató, fájdalmas valóság!”, „Köszönöm, hogy láthattam!” – a nézők és kritikusok egyaránt az év legjobb magyar filmjei között tartják számon Bernáth Szilárd Larry című filmjét. A Cottbusi Filmfesztiválon két díjat – az ifjúsági kategória legjobb filmje és a fesztivál legjobb elsőfilmje – is elnyert  filmdrámát ezen a napon 17.15-kor vetíti a mozi. A történet főhőse, a juhászként tengődő, 21 éves Ádám magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását és egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembenézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival.

A nap zárásaként, 19.30-kor Ljasuk Dimitry különleges alkotása, a Jóreménység-sziget látható – a filmet hetek óta telt házakkal vetíti a mozi. A teljesen egészében független film valós eseményeken alapuló inspiráló történet a magány erejéről, a kitartásról, az álmokról, a természetbe való elvonulásról, apa-fiú kapcsolatáról és az elengedésről. A csodálatos természet, a Tisza gyógyító ereje, a nomád élet és apja régi tanításai szépen lassan megváltoztatják a főszereplő Dimi értékrendjét – megérti, mi az, ami igazán fontos az életben és mi az, ami nem.

Az előadásokra online a www.baratsagmozi.hu oldalon, személyesen a mozi pénztárában, nyitvatartási idejében válthatnak jegyet az érdeklődők.


További információ:

Sábián Anna
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Telefon: +3670/514-6155
E-mail: sabian.anna@fehervariprogram.hu
Honlap: www.baratsagmozi.hu
Facebook: www.facebook.com/baratsagmozi

 

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.