Vígdrámák a lengyel–magyar barátság napján a Barátságban

2023.03.14. 11:30
KÖZLEMÉNY - 2023. március 14. (kedd) 
 A vígjáték és a dráma határán mozgó alkotásokat tűz műsorára a Barátság mozi március 23-án, a lengyel-magyar barátság napján. Az öniróniával és ragyogó humorral teli történeteket lengyel nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség a város művészmozijában.


A magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm 2007-ben nyilvánította a lengyel-magyar barátság napjává március 23-át. Székesfehérvár és Fejér megye az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, Opole testvérvárossal és Opole vajdasággal közösen évről-évre megünneplik a két nép szoros kötődését, történelmi összefonódását. Az ünnepségekhez minden évben kulturális programok is csatlakoznak.

Székesfehérvár Önkormányzata és a Barátság mozi a budapesti Lengyel Intézet közreműködésével Kinga Dębska két kiváló vígdrámáját, a Madártej és Az én lányaim, teheneim című alkotásokat választotta ki a lengyel filmművészet elmúlt éveinek gazdag terméséből; a filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal láthatja a közönség.

Madártej, amellyel a program kezdődik 17.45-kor, öniróniával és ragyogó humorral teli történet egy, a nyolcvanas évek szürke valóságában boldogulni próbáló lengyel családról. A két tizenéves lánytestvér, Marta és Kasia a nagyanyjukkal osztoznak egy szobán, aki gyerekmesék helyett a Varsói Felkelésről mesél az unokáinak. A szülők, Tadek és Elżbieta mindent megtesznek azért, hogy a súlyos gazdasági válság közepette valahogy megéljenek. Amikor a család egy régóta várt és áhított Kispolski büszke tulajdonosává válik, a szülők hirtelen elhivatottságot fedeznek fel magukban a kereskedelem és a külföldi utak iránt. Itt veszi kezdetét a magyar történetszál, amely a fiatalabbakat sírásig nevetteti, az idősebbekben pedig feleleveníti a kommunista rezsim keserű múltját. 

Az én lányaim, teheneim
 a megható, de egyben mulatságos családtörténet folytatása, ezt 19.45-kor láthatja a közönség. Marta és Kasia, a két nővér immár felnőtt. Marta, a befutott színésznő és népszerű sorozatok sztárja a hírnév ellenére nem tudja rendbe hozni az életét. Sikeres testvérével ellentétben Kasia érzékeny és túlzott szenvedélyességre hajlamos. Házassága távol áll a tökéletestől, férje egy szerencsétlen balfácán, akinek sosincs munkája. A két testvér nincs oda egymásért, azonban édesanyjuk hirtelen betegsége együttműködésre kényszeríti őket, mivel gondoskodniuk kell édesapjukról. Marta és Kasia fokozatosan egyre közelebb kerül egymáshoz, helyrehozzák megromlott kapcsolatukat, mindeközben számos váratlan és tragikomikus szituációnak lehetünk tanúi.

Az előadásokra már váltható belépő a mozi pénztárában és honlapján: www.baratsagmozi.hu.2023. március 23., Barátság mozi

17.45   Madártej
lengyel vígjáték, filmdráma, 94 perc, 2021
Rendező: Kinga Dębska
Szereplők: Kinga Preis, Adam Woronowicz, Ewa Wisniewska, Barbara Papis


19.45   Az én lányaim, teheneim
lengyel vígjáték, filmdráma, 84 perc, 2015
Rendező: Kinga Dębska
Szereplők: Agata Kulesza, Gabriela Muskala, Marcin Dorocinski, Marian Dziedziel
                                                      - Vége -

 

További információ:

Sábián Anna
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Telefon: +3670/514-6155
E-mail: 
sabian.anna@fehervariprogram.hu
Honlap: 
www.baratsagmozi.hu
Facebook: www.facebook.com/baratsagmozi

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.