Polgármesteri látogatás Szlovéniában, Kranj városában

2023.03.14. 18:41
KÖZLEMÉNY - 2023. március 14. (kedd)

 
 
 
 
 
Székesfehérvár küldöttsége, dr. Cser-Palkovics András vezetésével kétnapos, hivatalos látogatást tett Kranjban, Matjaz Rakovec, a város polgármesterének meghívására. Ennek során házelnöki részvétellel avatták fel Petőfi Sándor mellszobrát a szlovén városban, valamint együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírtak a felek.
 
 
 
A Szlovénia szívében, Ljubljanától mintegy 20 kilométerre Északra található Kranj városa sok tekintetben rengeteg párhuzamot mutat Székesfehérvárral. Az Alpok lábánál, két szurdokban fekvő település népességét tekintve ugyan feleakkora, mint városunk, azonban történelmi múltja, kulturális háttere, ipari adottságai és kihívásai is hasonlóak Székesfehérvárhoz. A szlovéniai magyar nagykövetség előkészítő munkája által most először kerülhetett sor városvezetői találkozóra a két település között.
 
Első, kiemelt programelemként Kranj egyik közparkjában leleplezték az idén 200 éve született Petőfi Sándor mellszobrát. A szoborállítás apropója, hogy Szlovénia költőóriása, France Preseren Kranjban hunyt el 1849-ben, emlékét pedig a kortársak, így Petőfi emlékével is ápolják. A La Ciotat parkban a magyar költő mementója ennek megfelelően a hatodik szobor, az alkotás és környezete pedig Magyarország Ljubljanai Nagykövetségének és a Szlovén Köztársaság Budapesti Nagykövetségének közös felajánlásaképpen készülhetett el. A szobor átadásán beszédet mondott Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Urska Klakocar Zupancic, Szlovénia Nemzetgyűlésének házelnöke, valamint a két ország nagykövetei és Kranj város polgármestere.
 
Március 13-án, hétfőn került sor a települések közötti együttműködési szándéknyilatkozat aláírására is, mely megalapozza Kranj és Székesfehérvár jövőbeli önkormányzati, kulturális és társadalmi eszmecseréjét, ezáltal a testvárosi kapcsolat előszobája lehet. Dr. Cser-Palkovics András az aláírás alkalmából tartott köszöntőjében kiemelte: „A külpolitika, a nemzetközi kapcsolatok sajátossága, hogy azok többnyire igen magas szakmai és politikai szinteken köttetnek, és bár jelentőségük óriási, a polgárok számára távoli, megfoghatatlan és sokszor átélhetetlen szegmensét jelentik a közéletnek. Ezt azonban képes lehet kompenzálni a közösségek, a települések kapcsolata, mely egészen más természetű diplomáciai, kulturális és közéleti eszmecserét tesz lehetővé. Ezzel lehet igazán élővé tenni a „Közös Európa” eszméjét, amely egymás kölcsönös tiszteletére, a másik hagyományainak, kultúrájának és nézőpontjának átérzését, tiszteletét lehetővé teszi.”
 
A városvezető ezt követően megköszönte Matjaz Rakovec polgármester és az önkormányzat vendégszeretetét, valamint kifejezte abbéli reményét, hogy Székesfehérvár mielőbb viszonozhatja azt az év során. A felek szóbeli megegyezése szerint várhatóan már a nyár során kranji delegációt köszönthetünk a Királyok Városában!
 
A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából!
 
 
 
 
 
Szöveg: Töll Konrád
Fotó: Kranj Önkormányzata
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.