A Városházán fogadta Székesfehérvár polgármestere a HQ MND-C állományát

2023.05.22. 16:00
KÖZLEMÉNY - 2023. május 22. (hétfő) 
Kötetlen hangulatú találkozó és városnézés volt a program. Galéria 
 
 
 

 

 

A Városházán tett látogatást a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) állománya. A katonákat és családtagjaikat dr. Cser-Palkovics András polgármester fogadta a Városháza Dísztermében. A kötetlen, baráti hangulatú találkozót követőn az egység tagjai a Belváros nevezetességeivel ismerkedtek.


A Székesfehérváron állomásozó Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság létrehozásáról 2019 októberében született kormánydöntés katona-szakmai megfontolásból. Korábban egyedül szűkebb régiónk nem rendelkezett NATO vezetési elemmel a Szövetség keleti szárnyán. A projekt Horvátország, Szlovákia és Magyarország összefogásával valósult meg, a többnemzeti parancsnokság 2020-ban állt fel és számos országot felügyel Közép-Európában. A multinacionális szervezetben az alapító országok katonáin kívül lengyel, román, spanyol, szlovén, török, valamint német és olasz katonák is szolgálnak. A Parancsnokság ezév április 1-jével érte el a kezdeti műveleti képességet, ennek alkalmából a Városház téren tartottak ünnepséget.
 
A HQ MND-C állományát a Városházán látták vendégül hétfőn délután, néhányan családtagjaikat is elhozták a programra. Az alakulatot dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Városháza Dísztermében, röviden beszélt a több mint 1000 éves Székesfehérvár történelméről, kiemelten a katonai hadműveletekről, a török hódoltságról, az első és a második világháború helyi eseményeiről és a város újjáépítéséről.

Kiemelte, hogy Székesfehérvár gazdasági, kulturális, oktatási és egészségügyi központja a régiónak. Emellett büszke katonaváros is, ahol két katonateremtőben nyugszanak más országok hős honvédei és a város számos pontján találhatóak katonai szobrok, emlékművek. Mint mondta, komoly katonai egységek állomásoznak itt, és fontos, hogy az ő családtagjaik is otthon érezzék magukat. Ehhez a város igyekszik minden segítséget, tájékoztatást megadni.

A kötetlen városházi látogatást követően a HQ MND-C tagjai a Belvárossal, annak nevezetességeivel ismerkedtek.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

 


Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Ostorházi Helga

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.