Ismét Borsófesztivál lesz Szárazréten – ingyenesen lehet nevezni a főzésre

2023.06.01. 09:57
KÖZLEMÉNY - 2023. június 1. (csütörtök) 
 

Idén már a nyolcadik Borsófesztivált rendezi meg a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A hagyományos közösségi esemény helyszíne ebben az évben is a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar, időpontja június 10., szombat. A szervezők gyerekprogrammal és szórakoztató műsorral is készülnek a 10 órakor kezdődő eseményre, amelyre június 7-ig lehet jelentkezni. 


Első alkalommal 2015-ben találkoztak Szárazréten a zöldborsó „hívei”: a borsófesztivál ötletgazdája, a rendezvény sorsát azóta is szívén viselő Szöllősi Istvánné, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnöke volt. Az első alkalmon még csak néhány család főzött együtt, de a jó hangulatú rendezvény híre gyorsan elterjedt, és évről évre egyre többen jelentkeztek, hogy megmutassák: borsóból bármit is lehet főzni.

A rendezvény helyszínén a szervezők biztosítják a zöldborsót, a főzőhelyet, a tűzifát, a sörpadot és az asztalt. Minden egyebet, ami a főzéshez kell – a bográcsot, a fűszereket, a tálaláshoz tálat, a kóstoláshoz tányért, evőeszközt, poharakat stb. – a főzőknek kell magukkal hozniuk. Az immár nyolcadik Borsófesztiválon hagyományosan bármit lehet sütni-főzni zöldborsó felhasználásával, a lényeg, hogy az étel a helyszínen készüljön. A borsós ételek mellé a Damniczki Cukrászda hozza a desszertet: a rendezvény résztvevői délben fagyikat kóstolhatnak.

A háromtagú zsűri – Boda János gasztronómus, Hermanné Nagy Veronika, a Hatpöttyös Étterem vezetője és Sasvári Csilla, a Vörösmarty Rádió szerkesztő-műsorvezetője – az első három helyezettet jutalmazza egy-egy serleggel, ezen kívül különdíjat kap a legszebben tálalt, illetve a közönség által legfinomabbnak ítélt étel készítője is.

Az esemény helyszíne a közösségi központ tágas, szép kertje, ahol játszótér is található, de a gyerekek számára ügyességi versenyt is kínálnak a szervezők. A nap során Unyi József hangulatos aláfestő zenét szolgáltat, és az eseményt szórakoztató műsor is színesíti: előbb a Pátkai Jómadarak Baráti Társaság, majd a Maya Trió műsorát hallhatja a közönség.

Hatodik alkalommal, ezúttal rendhagyó módon szervezi meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a Gyereket a magasba! rendezvényét, idén ugyanis flashmob formájában lehet csatlakozni hozzájuk, ezzel is kiállva amellett, hogy a gyerek örök érték, és a jövőnket jelenti. Az esemény székesfehérvári helyszíne a VIII. Borsófesztivál lesz – 11.00 órakor indul a SZÉNA Egyesület A Családokért szervezésében megvalósuló flashmob, amelynek mottója: Körülöttünk forog a világ! Ezzel is utalnak arra, hogy szülőként a gyermek, a gyermeknek pedig a szülő jelenti az egész világot. A flashmob alapjának számító körtánc is ezt hivatott kifejezni, melyet a mozgalom Youtube-csatornáján lehet megtalálni, és az érdeklődők onnan tudják ellesni a mozdulatokat.

A helyszínen 10–14 óra között a Gaja Környezetvédő Egyesület környezeti tanácsadást tart, ökológiai lábnyomszámítást végez, öko játékokat és napelemes eszközöket hoz, ásott és fúrt kutak nitritszintjét méri. A frissen vett vízmintákat félliteres tiszta, ásványvizes palackban várják.

A Borsófesztiválra nevezési díj nincs, jelentkezni az ötletgazda-szervezőnél, Szöllősi Istvánnénál lehet a +3620/321-8998-as telefonszámon vagy a
selyembokor@gmail.com e-mail címen. Jelentkezési határidő: 2023. június 7., szerda Részletes program:

10.00 A főzőverseny kezdete
10.00-tól Unyi József muzsikál a főzőknek
11.30 A Pátkai Jómadarak Baráti Társaság műsora
12.00  Fagylaltkóstoló a Damniczki Cukrászda jóvoltából
13.30 A Maya Trió műsora
14.15 Eredményhirdetés

Napközben: borsófejtő verseny a gyerekeknek                                                   - Vége - 


További információ:

Harcos Edina
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Telefon: +3670/642-2870
E-mail:
harcos.edina@fehervariprogram.hu
Honlap:
www.fehervariprogram.hu
Facebook:
www.facebook.com/fehervariprogram

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2023 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.