Ismét útnak indult a karácsonyi ajándékszállítmány Székesfehérvárról a moldvai Pusztinába

2023.11.27. 08:58
KÖZLEMNÉNY - 2023. november 27. (hétfő) 
 
 
 
 
 
 
 
Ismét útnak indult a karácsonyi ajándék-doboz szállítmány Székesfehérvárról a pusztinai Magyar Házba, a moldvai magyar gyermekek támogatására. Az intézményben ma is őrzik és életben tartják a népművészeti hagyományokat zenében, dalban és táncban. Az ottani hagyományőrzők közül többen ismét eljönnek Fehérvárra, hol december 1-jén, pénteken fellépnek az Adventi Jótékonysági Esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.


Hagyománynak számít, hogy Székesfehérvárról karácsonyi ajándékdobozokat visznek Pusztinába, ahol Nyisztor Ilona Európai Polgár-díjas és Magyar Művészetért-díjas népdalénekes fogadja az adományokat, melyeket a helyi gyerekek karácsonykor kapnak meg. A dobozokba édességet, szaloncukrot, illetve az iskolában, a tanuláshoz fontos tárgyi adományokat tesznek az adományozók.   A moldvai magyaroknak Székesfehérvár, Szent István városa egy zarándokhely, ezért is nagy öröm, ha innen kapnak ajándékot.

Az ajándékok a Városgondnokság, a Fehérvár Médiacentrum, a Fejér Megyei Hírlap, a Székesfehérvár Budai Úti Református Egyházközség, a Székesfehérvár Belvárosi Református Egyházközség, a Moldvai Magyarságért Székesfehérvári Egyesület és Varga Zsolt, a LogSol Kft. alapítója támogatásával jutnak el külhonba. A dobozokat ebben az évben is a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Talentum Református Általános Iskola, a ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola és a  Hétvezér Általános Iskola tanárai, tanulói készítették szívvel-lélekkel.

A Pusztinába induló autó idén sem érkezik vissza üresen: Nyisztor Ilona és a moldvai magyar hagyományőrzők jönnek Székesfehérvárra. A vendégek fellépnek az ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, mely 2023. december 1-jén, pénteken, 18.00 órakor kezdődik a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az esemény bevételével fele-fele arányban a Kárpátaljai Református Egyházkerület „Mandulafa” Idősek Otthonát (Beregszász) és a Munkácsi Szent Erzsébet Karitászt támogatják.

 

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.  

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.