„Költőnk és kora” – elindult a jelentkezés a középiskolásoknak szóló vetélkedőre

2024.02.07. 08:30
KÖZLEMÉNY - 2024. február 7. (szerda) 
 
 
 
 
 
 

Idén is meghirdették a József Attila munkásságáról szóló, Költőnk és kora című versenyt középiskolás csapatok számára, a költészet napjához kapcsolódóan. A kétfordulós tudáspróbára már lehet jelentkezni, az első rész március folyamán online, míg a második, egyben döntő forduló áprilisban személyes részvétellel zajlik.


A Tarsoly Ifjúságért Egyesület és a Vörösmarty Mihály Könyvtár – a hagyományoknak megfelelően – a költészet napja alkalmából harmincharmadik alkalommal hirdet "Költőnk és Kora" címmel vetélkedőt középiskolások számára József Attila munkásságáról, életéről, koráról, irodalomtörténeti jelentőségéről, hatásáról. Céljuk elmélyíteni és szélesíteni a diákok József Attilával kapcsolatos ismereteit, hogy ezáltal még közelebb jussanak a költő világához, valamint hozzásegíteni a diákokat kreatív készségeik, képességeik kibontakoztatásához, fejlesztéséhez.

A játék a József Attila költészete, élete, különös tekintettel kortársaival való kapcsolataira, utóélete, hatása (megzenésített versek, emlékversek), versrészletek nyelvi, stiláris elemzése fő témák köré szerveződik. A versenyben középiskolások 3 fős csapatai vehetnek részt (egy iskolából több csapat is jelentkezhet). A vetélkedő két fordulóból áll. Az első fordulóban az internetes játék feladatait a regisztrált csapatok 2023. március 6. és 20. között oldhatják meg. A játékosok főként versismereti, irodalomtörténeti, kortörténeti, József Attila életével, kortársaival kapcsolatos és alapvető könyvtárhasználati ismeretekkel kapcsolatos feladatokat kapnak. A második fordulóba a zsűri döntése alapján a legtöbb pontszámot elért csapatok kerülnek be, akiket e-mailen értesítenek, és az eredményeket a www.tarsolyegyesulet.hu honlapon is megjelentetik.

A második fordulóra József Attila születésnapján, a költészet napján, 2024. április 11-én, csütörtökön kerül sor a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében. A legjobban szereplő csapatok (a diákok és a felkészítő tanáruk) 40.000 Ft, 32.000 Ft, 24.000 Ft értékű könyvvásárlási utalványt és könyveket kapnak a zsűritől, valamint a legsikeresebb felkészítő tanárt vagy vetélkedő diákot Tóth László-díjban részesítik.

A vetélkedőre 2024. február 6-tól a www.tarsolyegyesulet.hu honlapon, a „Költőnk és Kora” címszó alatt a kért adatok megadásával (regisztrációval) lehet jelentkezni.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.