Az anyagi nehézségek ellenére is eredményes évet zárt tavaly a Fehérvári Állatotthon

2024.02.13. 12:30
KÖZLEMÉNY - 2024. február 13. (kedd)  
354 állatnak találtak szerető, új otthont.     Galéria 
 
 
 
 
 
 
Három évtizedes működésének egyik legnehezebb évét zárta 2023-ban a HEROSZ Fehérvári Állatotthona. A rászoruló állatok helyzete nem változott, ugyanakkor a drasztikusan megnövekedett energiaárak kigazdálkodása szinte tarthatatlan anyagi helyzetet eredményezett, a tartalékok kimerültek. Ennek ellenére az állatmentő tevékenység tekintetében szép eredmények születtek – olvasható a 2023-as összefoglalójukban.


A tavalyi évben is eredményesen működött az örökbeadás a HEROSZ Fehérvári Állatotthonában. 354 állatnak – 194 macskának és 160 kutyának – találtak szerető otthont, több állatot az eredeti gazdájához juttattak vissza. Átteleltetés, gyógykezelés után 5 sünt engedtek vissza a szabad természetbe.

Az ivartalanítás hiánya miatt továbbra is sok a felesleges szaporulat, a bekerült kutyák fele 1 év alatti, a cicák 60 százaléka 3 hónap alatti kölyök volt tavaly, valamint a macskák helyzete is egyre súlyosbodik. A beérkezett ebek kevesebb mint harmadában volt chip annak ellenére, hogy ez 2013 óta kötelező. Egyértelmű, hogy az állattartók ellenőrzése nagyon hiányzik a hazai állatvédelemből – tartalmazza a jelentés. Az is olvasható, hogy összesen 270 állat ivartalanítását és 47 egyéb műtétet végeztek el, sok balesetes állatot kezeltek.

A helyi HEROSZ-szervezet számos programot szervezett mind a városban, mind az állatotthonban 2023-ban. Sikeresen folytatódott az iskolákban a Gyermektagozat, ismét teltházas volt a nyári napközis tábor, voltak adománygyűjtő napok, illetve több cég szervezett önkéntes napot és támogató akciót az Állatotthon javára. A menhely ismét kapcsolódott a szeptemberi Székesfehérvári Civil Naphoz és sikeres volt az októberi Állatok Világnapja rendezvény is a Belvárosban.

A jelentés ugyanakkor azt is írja, hogy a Fehérvári Állatotthon pénzügyi mérlege veszteséges volt, a menhely a végső tartalékait élte fel 2023-ban. Széles támogatói bázisuk van, Székesfehérvár Önkormányzata is több alkalommal rendkívüli támogatást biztosított, ennek ellenére az óriási áremelkedések okozta növekvő kiadásokat nem tudják fedezni. A rezsi tekintetében sem lakossági, hanem intézményi-gazdasági kategóriába sorolják a szolgáltatók az Állatotthont, ami szintén nehéz helyzetet eredményezett.

A Fehérvári Állatotthon ezúton is köszönetét fejezi ki a dolgozók kitartó, lelkiismeretes munkájáért, valamint az önkéntesek és a támogatók pótolhatatlan segítségnyújtásáért. 

 

A kapcsolódó képek letölthetőek a Galériából
 

  

Szöveg: Havasi Tímea


Fotó: HEROSZ Fehérvári Állatotthona 

 

 

 

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.