Fehérvári sikerek a Komlói Amatőr Színjátszó Találkozón

2024.06.03. 13:30
KÖZLEMÉNY - 2024. június 3. (hétfő) 
 
 
 
 
 
Jubileumi, tizedik alkalommal rendezték meg Komlón az amatőr színházak hagyományos fesztiválját. A KASZT-ra ezúttal is érkeztek magyar és határon túli előadások. Székesfehérvárt két társulat – Szabad Színház és Örökség Csoport – is képviselte. Az utóbbi Feszített víz című előadása elnyerte a fesztivál fődíját és a legjobb rendezés díját is, míg a Szabad Színház ezüst minősítéssel és a legjobb női alakításért odaítélt különdíjjal térhetett haza.
 
 
Tíz társulat egy-egy előadását láthatták az érdeklődők a Kárpát-medence nem hivatásos színjátszóit felvonultató seregszemlén. A Komlói Amatőr Színházi Fesztivál (KASZT) annak idején a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) kistestvéreként, kísérőprogramjaként jött létre. POSZT már nincs, a komlói fesztivál ellenben továbbra is az egyik legrangosabb megmérettetése a független amatőr társulatoknak. Az eseményen hagyományos a fehérvári jelenlét, ezúttal is két társulat mutatta be egy-egy új előadását.
 
A Szabad Színház Schwajda György – Nagy Judit: A szent család című darabjával érkezett Komlóra. Az előadás a Magyar Szín-játékos Szövetség ezüst minősítését nyerte el, a darab főszerepét alakító Törsök Márta pedig a fesztivál legjobb női alakításáért járó különdíjban részesült.
 
Az Örökség Csoport Somos Ákos: Feszített víz című „nemtragédiáját” mutatta be, amelynek a fesztivál előtti héten volt a premierje. Az előadás elnyerte a KASZT fődíját és arany minősítést kapott. A legjobb rendezés (Somos Ákos) díja is a csoporté lett, Balogh Mihály pedig a darabban nyújtott alakításáért színészi különdíjat vehetett át.
 
A fesztiváldíjas Feszített víz legközelebb Székesfehérváron, a V54 Színház és Kultúrtérben lesz látható (Várkörút 54.). június 13-án, csütörtökön. Az előadásra a www.v54.hu honlapon foglalhatók jegyek. A szent családot pedig az Igézőben láthatják az érdeklődők, melynek előadásairól a http://www.szabadszinhaz.hu oldalon lehet tájékozódni.
 
A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.