A Felvidéken jártak az István Király Általános Iskola tanulói

2015.06.12. 10:50
KÖZLEMÉNY - 2015. június 12. (péntek)
Négy napig tartott a székesfehérvári diákok tanulmányútja. Galéria 
 
 
 
A Székesfehérvári István Király Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói június 1-4-ig tanulmányi kiránduláson vettek részt a Felvidéken. Az út a Határtalanul! pályázat keretében valósult meg, életre szóló élménnyel gazdagítva a diákokat. A program célkitűzése a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közötti személyes kapcsolatok kialakítása, továbbá a résztvevő intézmények közötti szakmai kapcsolatok ápolása.
 
 
A székesfehérvári diákok az első nap Léván, az ottani általános iskolában ismerkedtek meg a felvidéki magyar gyerekek életével, melynek keretében ünnepi műsoron is részt vehettek. Az eseményt követően barátságos focimeccsen mérték össze tudásukat a hetedikes fiúk.
 
Az út során történelmi múltunk városainak zegzugos utcáiban barangoltak a fiatalok, melynek során Selmecbánya, Besztercebánya, Körmöcbánya, Zólyom, Lőcse, Breznóbánya, Szepesszombat, valamint Késmárk híres építményeit látogatták meg. A gyermekek számára nagy élmény volt gyalogtúrázni a Hernád áttörési völgyében, a Kárpátok hegyóriásait látni, valamint barlangtúrán részt venni.
 
A tanulmányi kirándulásra alaposan felkészült a csoport: előkészítő órákon ismerkedtek meg a Felvidék földrajzi jellemzőivel, városaival, történelmével, irodalmával, művészetével, mindennapi szokásaival, továbbá a terület nagy magyarjainak életéből is naprakészek voltak a növendékek.
 
Haza érkezve témanap keretében ismertették meg az iskola tanulóival a Felvidéket, valamint az út során készített fotókat is bemutatták az iskolatársaknak. A diákok szavaival élve, „örök emlékként” marad meg a Felvidéken töltött négy nap.
 
Az út során készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.